In English
Hoppa till sidans innehåll

EM-GULD TILL OLSSON OCH ROST

08 FEB 2019 12:34
Medeldistansen vid EM i skidorientering blev supersuccé för svensk del. Både Erik Rost och Magdalena Olsson vann guld: ”Jag är chockad”, säger Olsson.
  • Skapad: 08 FEB 2019 12:34

Sverige fortsätter att plocka medaljer under EM i skidorientering i turkiska Sarikamis. Men efter två dagar med totalt tre silver och ett brons så blev det nu en verkligt gyllene dag med guld på både dam- och herrsidan.

Och gladast av alla var Magdalena Olsson som vann karriärens första individuella mästerskapsguld:

- Orienteringstekniskt var det ett helt perfekt lopp. Jag kan så här i efterhand inte hitta någon del av banan där jag hade kunnat ta ett bättre vägval. Och det känns extra bra med tanke på att det var en tekniskt väldigt utmanande bana med mycket smalspår och tuff kupering. Sen hade jag helt perfekta skidor. Däremot hade jag inte den där lätta känslan i kroppen, så ute efter banan förstod jag inte hur bra mitt lopp var. Jag blev chockad när jag kom i mål och insåg att jag skulle vinna guld, säger Olsson som vann med närmare en och en halv minuts marginal till tvåan Salla Koskela, Finland.

Olsson och Tove Alexandersson hade en tät kamp under loppets första tredjedel, men Tove bröt skidan och fick åka till en utrustningsstation för att hämta en ny skida. Därmed var guldmöjligheterna borta. Alexandersson slutade femma.

På herrsidan blev guldkampen klart tajtare. Erik Rost hade ryckt åt sig en ledning på 18 sekunder när tio minuters åkning återstod, men två fall av Rost alldeles på slutet innebar att norrmannen Lars Moholdt kom allt närmare.

I mål var differensen tre sekunder till Rosts fördel:

- Fall är sånt som händer på den här typen av banor när det är tufft både uppför och utför. Sen är det klart att det är surt när fallen kommer alldeles på slutet, säger Rost som efter två raka silver under EM i Turkiet nu får ta klivet högst upp på prispallen.

- Jag har gjort ett riktigt bra lopp. Inga orienteringstekniska missar alls. Och precis som tidigare dagar så var det väldigt rolig skidorientering med en mycket orienteringstekniskt utmanande bana och det är något som brukar passa oss svenskar väldigt bra. Jag är väldigt nöjd med de resultat jag har presterat så här långt den här veckan, säger Rost.

I morgon är det vilodag på EM i skidorientering, innan det åter är tävlingsdags de två därpå följande dagarna med långdistans och stafett.

 

Medeldistans

Damer: 1) Magdalena Olsson, Sverige, 30.27, 2) Salla Koskela, Finland, +1.26, 3) Mariya Kechkina, +1.35, 4) Tatyana Oborina, Ryssland, +2.07, 5) Tove Alexandersson, +2.19.

Övriga svenska placeringar: 12) Linda Lindkvist, +4.01, 13) Isabel Salén, +4.08, 19) Emma Bergström, +6.48, 27) Hanna Eriksson, +9.33.

Herrar: 1) Erik Rost, Sverige, 35.36, 2) Lars Moholdt, Norge, +0.03, 3) Sergey Gorlanov, Ryssland, +0.46, 4) Edouard Khrennikov, Ryssland, +1.05, 5) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, +1.07.

Övriga svenska placeringar: 10) Erik Blomgren, +2.11, 14) Martin Hammarberg, +3.21, 20) Rasmus Wickbom, +5.22, 25) Markus Lundholm och Sixten Walheim, +6.41.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annonsplats