In English
Hoppa till sidans innehåll

Efterlängtat VM-guld till Rost: "Obeskrivlig känsla"

2017-03-11 15:29
De svenska skidorienterarna fortsätter att dominera på VM i Ryssland. Hjälten för dagen: Erik Rost, som vann långdistansen och därmed sitt livs första individuella VM-guld. "Obeskrivlig känsla!" jublar Rost, som bärgat tre medaljer på mästerskapet.
  • Uppdaterad: 2017-03-11 15:36

Fram tills i dag hade det svenska landslaget plockat hem fyra guld och ett silver - på totalt fem lopp. Och inför lördagens långdistanser fanns stora blågula medaljförhoppningar, både på dam- och herrsidan.

Och nog blev det medalj alltid. Detta genom Erik Rost, som tidigare under veckan vann sprintstafetten tillsammans med Tove Alexandersson och i går grejade ett silver på medeldistansen.

När Rost gav sig ut på den sista av totalt fyra slingor hade han en ledning på 43 sekunder till närmast jagande ryssen Andrej Lamov, som följdes av ytterligare två ryssar och en norrman. En ledning som svensken drygade ut under det sista gemensamma varvet.

I mål skilde 1.18 till tvåan, Kirill Veselov, Ryssland.

- Jag hade samma förstavarv som regerande mästaren, norrmannen Lars Moholdt, och han satte upp ett jättehögt tempo. Det var bara att hugga i och följa med, och då kom jag in i det där tempot. Långt senare, när jag skulle ut på sista varvet var jag i ledning, men jag var hårt jagad av de andra. Så sista varvet var en riktig pers, både fysiskt och mentalt.

En märkbart rörd Rost berättar att han inte vågade ta ut något i förskott förrän näst sista kontrollen.

- När jag stämplade där, då var det bara utför till sista och då förstod jag att nu kommer jag att vinna. Helt otrolig känsla! Det här är något jag drömt om så länge jag minns, och nu står jag här.

Upploppet - vilka tankar for genom skallen?

- Jag har tänkt det här tusentals gånger på träning, och att nu äntligen få göra det på riktigt, på VM, det är bara så otroligt skönt. Att all träning, alla timmar har gett resultat. Det är som en lättnad. Jag har haft höga krav på mig själv också. Jag är oerhört glad.

Silvret alltså till Kirill Veselov, Ryssland, bronset Lars Moholdt och näst bäste svensk blev Martin Hammarberg, som gjorde ett starkt lopp och slutade sexa.

På damsidan var de blågula förhoppningarna inför loppet ännu större, men redan efter ett av tre varv valde storstjärnan Tove Alexandersson att bryta tävlingen. Kroppen svarade inte som den skulle, Tove kände dessutom en liten irritation i halsen, tog det säkra före det osäkra och klev av.

- Jag kände redan på start att det var någonting som inte stämde, säger Alexandersson, som tidigare under mästerskapet delat rum med landslagskollegan Magdalena Olsson, som insjuknade för två dagar sedan och avstod långdistansen på grund av feber.

Bästa svenska blev istället Evelina Wickbom, som slutade på en finfin sjundeplats. Vann gjorde ryskan Mariya Kechkina, som därmed ordnade den första hemmasegern.

Totalt har Sverige nu fem guld och ett silver. Återstår gör söndagens stafetter, där Sverige bara kommer till start på herrsidan. Det finns bara fyra svenskor på plats i Krasnojarsk och när både Alexandersson och Olsson tvingas avstå fattas en.

Resultat, långdistans, VM, Krasnojarsk, Ryssland
Herrar
1) Erik Rost, Sverige, 1.46.04, 2) Kirill Veselov, Ryssland, 1.47.22, 3) Lars Moholdt, Norge, 1.47.27, 4) Andrej Lamov, Ryssland, 1.47.28, 5) Andrej Grigoriev, Ryssland, 1.47.34, 6) Martin Hammarberg, Sverige, 1.51.05. Övriga svenskar: 9) Markus Lundholm, 1.57.08, 10) Ulrik Nordberg, 1.59.52.
Damer
1) Mariya Kechkina, Ryssland, 1.25.33, 2) Alena Trapeznikova, Ryssland, 1.30.27, 3) Polina Frolova, Ryssland, 1.30.41, 4) Tatyana Oborina, Ryssland, 1.32.52, 5 ) Marjut Turunen, Finland, 1.35.04, 6) Antoniya Grigorova, Bulgarien, 1.39.31. Svenska pplaceringar:  7) Evelina Wickbom, 1.39.34, 15) Linda Lindkvist, 1.48.35. Tove Alexandersson bröt.

Samtliga resultat på arrangörens hemsida.

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link