In English
Hoppa till sidans innehåll
Magdalena Olsson, Alena Trapeznikova och Tove Alexandersson.

EM-silver till Olsson och Rost – brons till Alexandersson

06 FEB 2019 13:12
Sverige bärgade hela tre medaljer när EM i skidorientering inleddes med en sprint – silver till Magdalena Olsson och Erik Rost och brons till Tove Alexandersson. "Jättekul! En perfekt start på veckan", säger Olsson.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2019 13:12

EM i turkiska Sarikamis avgörs på hög höjd, 2365 meter över havet, och precis som väntat blev det riktigt tufft redan på den första distansen, en intensiv och ganska lång sprint. De största svenska namnen visade dock klassen direkt.

Magdalena Olsson och Erik Rost grejade varsin silvermedalj, och förhandsfavoriten Tove Alexandersson plockade hem ett brons – trots en kostsam vurpa.

Det såg länge ut att bli en svensk trippel på damsidan, där Linda Lindkvist placerade sig strax efter Alexandersson, men sent startande ryskan Alena Trapeznikova vann till slut med 9 sekunders marginal till Magdalena Olsson.

- Det känns jättekul! Mitt mål var att göra ett felfritt lopp, och jag gjorde inga misstag alls. Så jag känner mig väldigt nöjd, säger Olsson, som försvarade sitt silver från Bulgarien ifjol.

Nu blickar hon framåt. Fyra distanser återstår, och Mora-åkaren känner att det efterlängtade individuella guldet är inom räckhåll.

- Ja, jag ser ju att farten finns. Kroppen känns bra och jag tycker att det här mästerskapet borde passa mig. Jag gillar hög höjd väldigt mycket. Sedan är det hårda, fasta spår i kuperad terräng. Det är också något som verkligen passar mig.

Sammantaget stod de svenska damerna för en imponerande laginsats med fem åkare topp-tio.

På herrsidan kunde ingen rå på norrmannen Lars Moholdt som vann med 27 sekunders marginal till Erik Rost. Även bronset gick till Norge genom Jörgen Madslien.

- En bra start på mästerskapet, även om det inte kändes så bra ute på banan. Det var tungt, både föret och höjden gjorde sitt. Men tydligen gick det ganska snabbt, säger Erik Rost, som var nöjd med sin orientering.

- Inga misstag, det är vad som gäller. Sedan hoppas jag att formen ska stiga efterhand. Vi har varit här i fem dagar nu men det kanske är lite i underkant för att helt anpassa sig.

Förbundskapten Frans Wickbom är nöjd med premiärinsatsen i stort, i synnerhet på damsidan.

- Damerna tycker jag kör över förväntan. Jag tror att många blev lite tagna på sängen, de hade förväntat sig enklare orientering. Men det här var utmanande och dessutom väldigt tufft fysiskt. Alla var väldigt trötta efteråt.

- Herrarna åker inte dåligt, men bortsett från Erik Rost är vi en liten bit efter de bästa, tyvärr. Vi får se om det delvis handlar om den höga höjden och om formen stiger efterhand.

I morgon fortsätter tävlandet med mixedstafett. Sverige ställer upp med tre lag: Tove Alexandersson och Erik Rost; Magdalena Olsson och Erik Blomgren; Linda Lindkvist och Markus Lundholm.

Alexandersson och Rost är regerande mästare, och Rost håller med om att de får gälla som förhandsfavoriter:

- Jo, så är det. Fokuserar vi bara på vår egen orientering så är vi antingen med i slutet, eller så är vi ensamma mot slutet, om de andra har gjort misstag.

Resultat, EM i skidorientering, sprint

Damer
1) Alena Trapeznikova, Ryssland, 15.11, 2) Magdalena Olsson, Sverige, +0.09, 3) Tove Alexandersson, Sverige, +0.20, 4) Linda Lindkvist, Sverige, +0.49, 5) Tatyana Oborina, Ryssland, +0.55, 6) Salla Koskela, Finland, +1.03. Övriga svenskor: 7) Evelina Wickbom, +1.14, 10) Hanna Eriksson, +1.30, 20) Isabel Salén +2.55, 28) Emma Bergström +4.09.
Herrar
1) Lars Moholdt, Norge, 16.20, 2) Erik Rost, Sverige +0.27, 3) Jörgen Madslien, Norge, +0.30, 4) Sergey Gorlanov, Ryssland, +0.35, 5) Eduard Khrennikov, Ryssland, +0.48, 6) Stanimir Belomazhev, Bulgarien, +0.57. Övriga svenskar: 9) Erik Blomgren, +1.11, 12) Markus Lundholm +1.29, 17) Martin Hammarberg +1.47, 22) Rasmus Wickbom, +2.51, 28) Sixten Walheim, +3.49.

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annonsplats