In English
Hoppa till sidans innehåll

Att söka till orienteringsgymnasium


Att söka till orienteringsgymnasium
Under USM varje år informerar våra RIG och NIU om sin verksamhet ute på Arenan. Ta chansen att ställa frågor!
Ansökningsförfarandet till RIG och NIU är i stort sett lika men skiljer sig på några punkter.

Från och med 2011 sker en webbaserad ansökan. Ansökan hittar du på Riksidrottsgymnarier och Nationell idrottsutbidning i menyn till vänster.

Ansökan till RIG öppnar den 15:e september. På denna sida kommer du att finna all information om hur du gör och vad som händer då ansökningstiden går ut.
Information om RIG har vi samlat i en broschyr som finns som nedladdningsbar fil till höger.
Information om NIU finner du om du klickar på länken vid respektive NIU skola.

Detta är orienteringsgymnasium
För dig som vill kombinera gymnasiestudier med fortsatt elitsatsning på orientering är ett orienteringsgymnasium ett bra alternativ. För att möjliggöra detta finns det olika alternativ för dig.
Målet med orienteringsgymnasier är att du ska kunna satsa seriöst på både skola och elitidrott samtidigt samt förbereda dig väl inför en framtida karriär som senior i världseliten.
Vi söker dig som verkligen brinner för orientering, är målmedveten och engagerad!

Riksidrottsgymnasier (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU) du kan välja mellan Riksidrottsgymnasieplatser för orientering i Sandviken, Hallsberg eller Eksjö eller skidorientering i Mora. Du kan även välja något av de NIU-certifierade orienteringsgymnasierna som kanske finns närmare din hemort.

Riksidrottsförbundets (RF) mål med RIG och NIU
”Erbjuda stöd till talanger med bäst förutsättningar att som seniorer nå internationell elit och för dem skapa goda möjligheter att kombinera elitidrott och utbildning genom ett individanpassat, flexibelt och kompetent stöd i en kvalitetssäkrad studie- och elitidrottsmiljö präglad av glädje, utveckling och resultat”.

SOFT:s mål
Svenska Orienteringsförbundets övergripande och långsiktiga mål med Riksidrottsgymnasier (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU) är att nå målet: Världens bästa landslag över tid. Styrelsen fastställde Svenska Orienteringsförbundets strategi för elitutvecklingsmiljöer den 2015-01-27.

Information
Läs igenom all information så får du veta vad det innebär att gå på orienteringsgymnasium, du får också information om vad som skiljer RIG från NIU.

Ansökan
Om du tycker att det verkar intressant och utmanande att gå på orienteringsgymnasium är du hjärtligt välkommen med din ansökan. Till RIG är sista ansökan 15/10 och till NIU 1/12.

Antagningsprocessen
RF har gett oss i uppdrag att ”erbjuda stöd till talanger”. Därför har vi inom SOFT definierat hur vi ser på talanger - Vi föds med olika potentialer. Den person som har en inre drivkraft och över tid bedriver bra fysisk, teknisk och mental träning blandad med klok återhämtning samt ser till att den befinner sig i en utvecklande miljö, den är en talang. En talang är inte någon som har utvecklats tidigt eller har knäckt den orienteringstekniska koden tidigt. En talang är den som gör jobbet, igen och igen och som hela tiden vill utvecklas.

ind
RF har definierat vilka bedömningsområden vi ska titta på vid antagning till RIG och NIU. Dessa är:
•    Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter
•    Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar
•    Sociala färdigheter och förutsättningar
•    Organisatoriska färdigheter och förutsättningar
•    Studieambition

En analys av eleven ska ske inom alla områden och med framtida utvecklingspotential som fokus. Under de fem olika bedömningsområdena finns det delar som kommer att viktas olika.

Metoder som kommer att användas för urval är observationer, tester, intervju och tränarens ”praktiska förnuft” – med sin erfarenhet kommer tränarens subjektiva bedömning vara en del av urvalet. 

Kom ihåg att det är du som individ som väljer vad som är bäst för dig. Oavsett om du väljer att studera på ett RIG, NIU eller ett ”vanligt gymnasium” så har du alla förutsättningar att utvecklas som människa och orienterare.

Ämnesplan
Det är enbart på RIG och NIU som det finns möjlighet att läsa ämnet specialidrott. Undervisning i ämnet specialidrott orientering syftar till att öka och fördjupa kunskaper om människan i fysisk aktivitet, med tonvikt på olika kunskapsområden inom specialidrotten. Ämnet syftar även till att fördjupa kunskapen om träningslära samt att bli medveten om varför övning, träning och mentalt fokus är förutsättningar för att utöva idrott på elitnivå och därigenom skapa en helhetssyn på idrottsutövandet.

Fokus ligger på:
• Orienteringsträning och dess tillämpning
• Orienteringens teori, teknik och strategi
• Uppföljning och analys av träning och tävling
• Personlig utveckling
• Idrotts- och prestationspsykologi
• Träningslära
• Näringslära
• Sunda vanor
• Anatomi, fysiologi och rörelselära
• Ledarskap


Betyg
Kurserna i ämnet Specialidrott ingår i din individuella studieplan. Antalet kurser beror på om du går RIG eller NIU, 400-700 p. Du får betyg i respektive kurs och dessa ingår i din Gymnasieexamen.

Lokal kurs "Idrott och hälsa, specialisering"
Utöver RIG och NIU kan det även finnas lokala idrottsutbildningar som är till för elever som finns lokalt och där kurser i idrott och hälsa, specialisering, ingår. Mer information om dessa kurser som har ett annat syfte än specialidrott finns att läsa på Skolverkets hemsida. Dessa kvalitetssäkras inte enligt RIG/NIU-modell och undervisas av en idrottslärare enligt Skolverkets riktlinjer.

Ekonomi
Till elever på RIG är hemkommunen skyldig att betala för din utbildning, samt oftast även ett inackorderings- och/eller resebidrag.

Statligt studiestöd utgår i form av ett studiebidrag för både RIG och NIU.

Nationella godkända idrottsutbildningar (NIU) har lokal/regional antagning, vilket innebär att NIU inte är riksrekryterande. Om eleven inte bor i den kommun där NIUt ligger så garanteras inte en förstahands-mottagning utan eleven blir oftast mottagen i andra hand.

Ett frivilligt samverkansavtal mellan hemkommunen och kommun/huvudman för NIUt kan dock upprättas vilket kan ge eleven rätten till förstahandsmottagning. Kontakta din hemkommun för mer information. 

Eleverna svarar själva för kostnader för uppehälle, mat och fickpengar. Ta reda på vad som gäller för din hemkommun.

Boende
För många elever innebär avståndet till ett orienteringsgymnasium att man inte kan bo kvar hemma under terminerna.

Här kan du ladda ner en informationsfolder om RIG för orientering och skidorientering.

Uppdaterad: 2017-01-24 10:06
Huvudsponsor
TeamSportia_2radig_CMYK
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link