In English
Hoppa till sidans innehåll

Nationell Idrottsutbildning


Från och med höstterminen 2011 finns en form av regionala orienteringsgymnasier. På nio orter i landet finns Nationellt godkänd idrottsutbildning – NIU som du kan söka. Syftet med NIU är att ungdomar ska kunna kombinera elitinriktad idrottsträning med studier på gymnasienivå. Idrottsutbildningen ska ha en tydlig elitidrottskaraktär där målet är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elit. De nio NIU-gymnasieskolor som är certifierade av Svenska Orienteringsförbundet och Skolverket erbjuder bl.a.

- Goda förutsättningar att kombinera studier med teoretisk och praktisk orienteringsundervisning med sikte på i första hand nationell elit som senior.

- Möjligheten att läsa minst 400 poäng i ämnet specialidrott. Se respektive NIU hur många poäng som erbjuds.

- Utbildade orienteringstränare anställda på skolan.

Kom ihåg att det är du som individ som väljer vad som är bäst för dig. Oavsett om du väljer att studera på ett ”vanligt gymnasium”, NIU eller RIG har du alla förutsättningar att utvecklas som människa och orienterare.

Här finner du en broschyr med övergripande information om RIG & NIU samt allmäna uppgifter om alla våra orienteringsgymnasier.

NIU-orter att söka till med studiestart hösten 2018 är följande.

Klicka på länken för att komma till skolans hemsida.

NIU Orientering                            

Antal elever att ta in per år     Öppet hus 2018
Göteborg, Katrinelundsgymnasiet 8 17 november
Hallsberg, Alléskolan 4 8 oktober
Haninge, Fredrika Bremergymnasierna 9 5 november
Jönköping, Sandagymnasiet 8 14 november
Olofström, Nordenbergsskolan 10 22 november
Uppsala, Celsiusskolan 9 12 oktober
Sollentuna, Rudbecks gymnasium   12 okt+16 nov 13-16
Nyköping, Nyköpings gymnasium 6 17 nov 10-14, 29 jan 17-19

NIU Orientering och SkidO            

Antal elever att
ta in per år                
  Öppet hus
Älvsbyn, Älvsbyns gymnasium 8 (4 per gren)  15 november

NIU SkidO och MTBO                     

Antal elever att
ta in per år                

  Öppet hus
Mora Gymnasium 8 (4 per gren)   28 september

Ansökan

Webbaserad ansökan för antagning till hösten 2018 är nu stängd. Ansökningsperioden till NIU är öppen 1 november till 1 december. Formuläret är något annorlunda uppbyggt än formuläret som användes för ansökan till RIG. Nedan beskrivs hur ansökan man kommer till formuläret och hur formuläret fungerar:

  1. För att komma till formuläret behöver den som vill ansöka till NIU registrera sin e-postadress. (Ny länk publiceras hösten 2018). När e-postadressen registrerats skickas per automatik ett mail med en personlig länk till formuläret. (Har hen inte fyllt i mailadressen rätt så får hen ingen länk.) Mailadressen kopplas till den som ansöker och används sedan för att skicka bekräftelsen på slutförd ansökan.
  2. Formuläret är bläddringsbart. Det gör att den som fyller i ansökan kan gå fram och tillbaka i formuläret.
  3. Den som påbörjat en ansökan kan lämna och fortsätta senare. Svaren sparas i realtid. När sökande går in i formuläret igen så hamnar hen automatiskt på den sida i formuläret där hen var då hen lämnade det. (Förutom om hen slutfört ansökan. Då hamnar hen på förstasidan i formuläret.)
  4. Formuläret funkar som så att när namnet skrivs i sista fältet "Skriv under" så betraktar systemet ansökan som slutfört. Det sista fältet är obligatoriskt och när det fältet fyllts i genereras bekräftelse på ansökan.
  5. Bekräftelsen skickas på e-post till den som ansökt. Bekräftelsen innehåller svaren på samtliga frågor i enkäten.

Kommentar: Det är möjligt att gå in och ändra sin ansökan i efterhand (fram till ansökan stänger) men har har ansökan slutförts en gång så genereras inte någon ytterligare bekräftelse.

Uppdaterad: 10 SEP 2018 15:41
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link