Tränarutbildningar - Svenska Orienteringsförbundet
In English
Hoppa till sidans innehåll

Tränarutbildningar


Svenska Orienteringsförbundet har som målsättning att det ska finnas en heltäckande modell för god tränarutbildning från klubbtränaren till elittränaren. Med tränarutbildningen i orientering har vi introducerat en modell med speciellt fokus på ledarskap, inlärningsstilar, teknikträning, fysiskt träning och mentala faktorer.

Tränarutbildningen är uppdelad i fyra olika steg där varje steg riktar sig till en specifik målgrupp. De fyra olika stegen är barntränarutbildning, ungdomstränarutbildning, junior-/seniortränarutbildning och elittränarutbildning. Utöver dessa finns en bredd- och motionsutbildning som vänder sig till dig som vill skapa och/eller utveckla verksamhet för bredd- och motionsorientering.

Tränarutbildningens olika steg bygger på varandra men för den som känner att han eller hon redan har kunskaper motsvarande de föregående utbildningssteg går det att välja en specifik utbildning utan krav på att ha genomfört tidigare utbildningssteg.

Vi tror att det är en fördel om flera tränare från föreningen kan genomföra utbildningen samtidigt.


Bredd- och motionsutbildning: hur aktiverar & når vi bredden? (tidigare MTU) är en utbildning som lanserades våren 2016. Utbildningen vänder sig till dig som vill skapa och/eller utveckla verksamhet för bredd- och motionsorientering och vill veta mer om vad din förening kan göra för att nå nya målgrupper.

Mer om upplägget och innehåll hittar du här. 

Kommande MTU

Plats Datum Inbjudan och anmälan   Sista anmälan
Östersund 9-10 november Anmälan

10 okt

Uddevalla  16-18 november Anmälan

 16 okt

Om det finns intresse i ditt distrikt eller förening ta kontakt med Linnea Claesdotter, This is a mailto linkBarntränarutbildningen
omfattar de orienteringstekniska svårighetsgraderna grön till gul nivå och fysisk träning för barn. Som kurslitteratur används för närvarande Orientera för att ha kul – att träna upp till 13 år. Här kan du se boken och köpa den.

Aktuella barntränarutbildningar:

Plats Datum Inbjudan och anmälan  Sista anmälan
Uddevalla

16-18 november

Anmälan kommer  
Stockholm 23-25 november Anmälan kommer  
Göteborg Januari Anmälan kommer  
Karlstad Mars 2019 Anmälan kommer  

Saknar du en ort nära dig, och du vet att intresset för utbildning är stort? Kontakta då This is a mailto link


Ungdomstränarutbildningen omfattar de orienteringstekniska svårighetsgraderna orange till svart och fysisk träning för ungdomar. Som kurslitteratur används boken Orientera för att lära sig träna – att träna 13- 16 år. Här kan du se boken och köpa den.

Aktuella ungdomstränarutbildningar:

Plats Datum Inbjudan och anmälan  Sista anmälan
Uddevalla

16-18 november

Anmälan kommer  
Stockholm 23-25 november Anmälan kommer  
Göteborg Januari Anmälan kommer  
Karlstad Mars 2019 Anmälan kommer  

Saknar du en ort nära dig, och du vet att intresset för utbildning är stort? Kontakta då This is a mailto link


Junior/seniortränarutbildningen är för dig som tränar juniorer och/eller seniorer. Fokus på juniortränarutbildningen ligger på att ge tränaren möjlighet att spetsa sina adepters orienteringstekniska kunskaper, den fysiska förmågan samt arbeta med helheten och individen i centrum. Under 2017 kommer det att finnas tillfälle att ta del av 2 olika moduler i denna utbildning. Modulerna ska ses som en helhet och JSTU-kursintyg utfärdas till de tränare som inom en tvåårsperiod deltagit vid kurs av vardera inriktningsmodul.

Svenska Orienteringsförbundets ansats är att höja kompetensen generellt bland tränare inom alla nivåer. För junior och seniortränarutbildningen bör man ha en bas att stå på för att tillgodogöra sig kursen för att förstå övergången mellan ungdom och junior, beträffande framförallt biologisk ålder. Man bör ha kunskaper motsvarande ungdomstränarutbildningen men det kan man ha inhämtat även på andra sätt. Enbart egen tränings-/tävlingserfarenhet  anses dock inte som tillräckligt.

I anmälan finns ett fält där man får ange vilka tidigare utbildningar man gått och där kan man även ange om man inhämtat grundläggande förståelse motsvarande ungdomstränarkompetens på andra sätt en via till exempel UTU eller SISUs tränarutbildningar.

Som kurslitteratur kommer boken Orientera för att tävla användas. Här kan du se boken och köpa den.

Aktuella junior/seniortränarutbildningar:

Plats Datum Inbjudan och anmälan  Modul
Ej klart Ej klart Inbjudan kommer Orienteringsteknik

 


Elittränarutbildnignen är en skräddarsydd utbildning som arrangeras av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Till den här utbildningen handplockas deltagarna. För att komma i fråga för elittränarutbildningen bör man ha genomfört de tre första stegen.

Mer information om Elittränarutbildning finns på SISU Idrottsutbildarnas hemsida.


 

Utbildningar som går att anmäla sig till presenteras också löpande på Sök utbildning i menyfältet till vänster. 

Uppdaterad: 16 AUG 2018 08:08
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link