In English
Hoppa till sidans innehåll

Kontrolltagning och stämpling


Kontroll

Kontrollerna som orienteraren söker sig fram till utgörs av olika typer av terrängföremål, exempelvis stigförgreningar, stenar, höjder, sankmarker med mera. Dessa markeras på kartan med en ring och i terrängen som regel av orangevita nylonskärmar.

Kontrollskärm

Kontrollskärm

Det här är en traditionell kontrollskärm. Storleken är cirka 30x30 cm och materialet som regel nylon.

Stämpling

Att "stämpla vid kontrollen" är ett uttryck som förknippas med orientering. I själva verket handlar det om att någon form av registrering ska ske för att ha bevis för att löparen passerat kontrollpunkten.

Från början var kontrollerna ofta bemannade och man fick en skriven signatur på att man passerat. Därefter följde en lång period med stämpling i form av en penna med stämpeldyna, vilket också ligger till grund för begreppet "stämpla".

I slutet av 1960-talet slog stiftklämman igenom och var det allenarådande fram till mitten av 1990-talet. Då kom den elektroniska registreringen på allvar in i bilden och sedan millennieskiftet är det i praktiken alltid elektronisk stämpling som gäller på tävlingar, och som regel även på klubbträningsarrangemang.

Sportident

Sportident SI-card 5

Sportident är det elektroniska system som dominerar på svenska tävlingar. Bilden oven visar en löparbricka. Denna fästs på fingret. Vid kontrollpunkten i skogen finns en basenhet (bilden nedan) där man sticker in pinnen och får en registrering på att man passerat.

Sportident basstation

Emit

Emit löparbricka

Emit var det första elektroniska stämplingssystem som godkändes i Sverige i mitten på 1990-talet. I dag används det på ett mindre antal tävlingar, men används flitigt i både Norge och Finland. Löparbrickan (ovan) är utformad som en "pusselbit" och passas in i basenheten (nedan) vid registreringen.

Emit kontrollenhet

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:57
Partners
 Våra partners
Länkar
 

Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons