In English
Hoppa till sidans innehåll

Jämställdhet = lika behandling


Orientering är till stora delar en idrott som är jämställd och där människor behandlas lika. Den största utmaningen just nu är att vi vill ha fler kvinnor och ungdomar på förtroendevalda positioner. Både på central nivå och i klubbarna. 

Jämställdhet och lika behandling inom idrotten står för att flickor och pojkar, kvinnor och män, ska ges lika möjligheter att utöva sin idrott. Kvinnlig och manlig idrottsutövning ska värderas lika och prioriteras på ett likvärdigt sätt. Kvinnor och män ska också ha lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning. 

Men jämställdhet och lika behandling är mycket mer än så. Inom orienteringen pratar vi om ledarbrist i klubbarbetet, exempelvis i kommittéer och vid våra arrangemang. Genom rätt metoder för ledarrekrytering kan vi få fler ledare. Genom att fråga på rätt sätt, ge betänketid, tillåta teambuilding och så vidare kan en rekrytering ge helt andra effekter. Förutom fler ledare ger också ökad jämställdhet och lika behandling nya möjligheter i en kommitté eller i ett arbetslag vid ett arrangemang. Det är bra med olika erfarenheter, egenskaper och kompetenser.

Olikheter = möjligheter!

En jämställd idrott?

Här kan du ladda hem presentationen: Orientering - en jämställd idrott?

Uppdaterad: 14 SEP 2017 15:43
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link