In English
Hoppa till sidans innehåll

Klasser, banlängder och nivåer


Klasser, banlängder och nivåer för grenen orientering

För grenen orientering följer här en sammanställning på tillgängliga klasser, banlängder och kunskapsnivåer vid olika tävlingar.

Här följer en enkel översikt över de vanligaste distanserna, medel- och långdistans:

klasser_banlangder_och_svarighetsnivaer

En beskrivning för ytterligare distanser kommer här på sidan inom kort.

Vilken kunskapsnivå motsvarar vilken färg?

Via menyn till vänster hittas sidor med exempel som visar på de olika kunskapsnivåer som hör till respektive färg. Studera de olika exemplen på kartorna och jämför med valfri kunskapsnivå.

Exempel på kunskapsnivåer inom kartläsning förkortas med "K" och exempel på kunskapsnivåer inom vägval förkortas med "V".

Vilken klass ska jag välja?

Här följer en guide för att hitta rätt klass.

Jag är 16 år eller yngre

Som ungdom, vilket inom orienteringen betyder en ålder av 16 år eller yngre, är det mest lämpligt att delta i inskolningsklass, utvecklingsklass eller i en tävlingsklass upp till och med 16 år. Du får också delta i s k öppen klass, där alla får vara med, oavsett ålder eller kön.

Inskolning, utvecklingsklass och öppen klass vänder sig till dig som är ny i sporten och vill prova på orientering under enkla men tävlingslika förhållanden. Här kan du starta när du vill. Du kan också springa ihop med en eller flera kompisar och ha en förälder eller ledare med dig som s k "skugga", om du känner dig osäker. Det behövs heller ingen föranmälan utan det är bara att dyka upp på tävlingen och anmäla dig. Enkelt och smidigt!

De åldersindelade klasserna vänder sig till dig som vill tävla. Här deltar du på egen hand och det behövs medlemskap i en förening. Du behöver också anmäla dig på förhand, vilket du enkelt gör via anmälningstjänsten Eventor som också innehåller ett program över alla tävlingar.

Åldern som klassen anger är den högst tillåtna åldern du får ha.

Framför åldern står en bokstav, där "D" står för damer och "H" står för herrar. 

Kontakta din närmaste förening så får du hjälp med medlemskap och anmälan till tävlingen.

Jag är 17 år eller äldre

Som junior (17-20 år), senior (21-34 år) eller äldre (35 år och uppåt), kan du välja att delta i öppna klasser eller i tävlingsklass.  

De öppna klasserna vänder sig till dig som är ny i sporten och vill prova på orientering under enkla men tävlingslika förhållanden. I öppen klass får alla vara med, oavsett ålder eller kön. Här kan du starta när du vill. Du kan också springa ihop med en eller flera vänner. Det behövs heller ingen föranmälan utan det är bara att dyka upp direkt på tävlingen och anmäla dig.

De åldersindelade klasserna vänder sig till dig som vill tävla. Här deltar du på egen hand och det behövs medlemskap i en förening. Du behöver också anmäla dig på förhand, vilket du enkelt gör via anmälningstjänsten Eventor som också innehåller ett program över alla tävlingar.

Upp till 20 år anger tävlingsklassens ålder den högst tillåtna åldern du får ha. Ner till 35 år anger tävlingsklassens ålder den lägst tillåtna åldern du får ha.

Framför åldern står en bokstav, där "D" står för damer och "H" står för herrar.

Kontakta din närmaste förening så får du hjälp med medlemskap och anmälan till tävlingen.

Grenspecifika avdelningar

Mer information om klasser, banlängder och nivåer för skidorientering (SkidO), mountainbikeorientering (MtbO) och precisionsorientering (PreO) finns på de grenspecifika avdelningarna för dessa tre grenar.
Skidorientering 
Mountainbikeorientering 
Precisionsorientering 

Uppdaterad: 2017-03-22 16:00
Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link
Huvudsponsor
TeamSportia_2radig_CMYK
Partners
Annonser

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link