In English
Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsformer och discipliner


Tävlingsformer och discipliner för orientering

Grenen orientering bedrivs i olika former och distanser som tillsammans bildar olika discipliner. På VM tävlas det på tre olika discipliner individuellt - lång, medel och sprint - och på discipliner i stafett - traditionell stafett och sprintstafett.

Disciplinernas särarter

Via menyn till vänster finns en mer utförlig förklaring kring de olika disciplinerna och vad som utmärker dem från varandra.

Här nedan följer en summering.

Långdistans

Den ursprungliga tävlingsdisciplinen, som tidigare gick under namnet klassisk distans. För damer handlar det om banlängder på 8-11 kilometer, beroende på hur terrängen ser ut. Segrartiden ska hamna runt 75 minuter.

För herrar ligger distansen på mellan 12 och 16 kilometer. Här ska segrartiden ligga runt 90 minuter. 

Medeldistans

Segrartider runt 30-35 minuter för både damer och herrar, vilket betyder att damerna har 4-5,5 kilometer medan herrarna har 5-6,5 kilometer.

Sprintdistans

Ny som VM-distans från 2001. Som namnet antyder en riktig sprintdistans med 12-15 minuters segrartid. Sprintdistansen kan antingen genomföras i närområden till bebyggelse, eller helt inne i park- och stadsmiljö.

Övriga distanser

Utöver dessa tre tävlingsformer, tävlas det individuellt också i ultralång distans (hette fram till och med 2004 långdistans), bland annat på SM-programmet. Här kan det vara segrartider på över 2 timmar och 30 minuter för herrarna.

Även nattorientering finns på SM-programmet, men inte i de internationella mästerskapen.

De individuella disciplinera genomförs som regel med individuell start, med 1-3 minuters startmellanrum. Även gemensam start förekommer, företrädesvis på ultralång distans.

Stafett

Stafett heter så officiellt sedan 2005. Tidigare var det klassiska namnet budkavle. Stafett kan springas med olika antal sträckor. På VM och SM är det numera tre sträckor för både damer och herrar (det var fyra sträckor på VM 2001 och tidigare och på SM 2007 och tidigare var det fyra sträckor för herrarna).

De största stafetterna deltagarmässigt är i Sverige 25manna med 25 sträckor och Tiomila med 5 sträckor för damerna och 10 för herrarna.

Flerdagarstävlingar

Dessa genomförs företrädesvis under semesterperioden, och O-Ringen är den största. O-Ringen, med det tidigare namnet 5-dagars, genomförs med fem tävlingsdagar under vecka 30 i juli månad. Tävlingen flyttar runt mellan distrikten i Sverige.

Utöver ovan nämnda tävlingsformer finns det en rad fantasifulla möjligheter för att utöva orientering, men då utan att ha officiell mästerskapsstatus.

Grenspecifika avdelningar

Mer information om tävlingsformer och discipliner för SkidO, MtbO och PreO finns på de grenspecifika avdelningarna för dessa tre grenar.
Skidorientering 
Mountainbikeorientering 
Precisionsorientering 

Uppdaterad: 17 NOV 2016 22:09
Partners
Annonser
Ut i det fria

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 010-4765360
E-post: This is a mailto link