SM natt 2023

Bild: Kadri Kalvo

16.09.2023

Andrea Svensson och Viktor Svensk överlägsna i natt SM – Bäddat för dramatik i Swedish Leaugejakten

Orientering
Natt SM inledde finalhelgen i Swedish League på fredagskvällen och Andrea Svensson, OK Tisaren och Viktor Svensk, Stora Tuna OK var överlägsna segrare i seniorklasserna.

Över dryga nio kilometer i Sundsvallsterängen svarade Andrea Svensson för en nästan felfri löpning. Med segertiden 1:17:31 hade hon hela 5:39 ner till tvåan Annick Meister och ytterligare nästan två minuter till trean Hanna Hänström, Göteborg Majorna OK.

– Jag gjorde ett stabilt lopp men det blev ett par missar på slutet som kostade en minut vardera, summerade Andrea som gillade Sundsvallsterängen.

– Det var en väldigt bra nattbana med många rundvägval. Men en tuff terräng och bitvis väldigt tekniskt men det passade mig, summerar Andrea Svensson.

I och med segern drygade hon ut försprånget i totalen och även om det ser betryggande ut inför jaktstarten så saknas det inte hot bakifrån.

– Jag såg att Tove (Alexandersson) anmält sig till jaktstarten så jag kände innan att en seger verkligen behövdes och det är alltid trevligt med ett SM Guld, Avslutar Andrea.

Tvåan i Swedish League, Elin Månsson slutade femma på natten och går ut 3:52 efter Andrea Svensson, fyra sekunder före trean Josefin Tjärnlund. Tove Alexandersson har 7:20 upp till täten.

Bildtext: Topp tio i klassen D21, Fotograf Kadri Kalvo. 

I herrklassen var Viktor Svensk, Stor Tuna OK nästan lika överlägsen. Med exakt fem minuters marginal på en passande bana bärgades ytterligare ett SM guld den här säsongen för den formstarke Tunalöparen.

– Det gick bra i stort sett hela vägen, en liten miss blev det. Man får lite hybris när allt flyter på och då släpper man kompassen lite och då kommer såklart missen också, men annars över förväntan, summerar Svensk den 12 kilometer långa SM banan.

Banläggaren fick också lovord av Viktor som menade att den här typen av bana passade honom.

– Bitvis stökigt och stenigt men med flera längre sträckor med mycket stig och väg. Det är väl det fysiska som är min styrka när jag kan springa på och hålla tempo. Jag har gått mycket runt idag.

En sent startande Erik Hannrup, IFK Umeå, knep silvret slagen med fem minuter. Bronset gick till OK Orions Anton Johansson.

Segern för Viktor Svensk innebär att den avslutande jaktstarten på söndagen blir högdramatisk. Svensk går ut i ledning men med endast åtta sekunder tillgodo på Gustav Bergman, OK Ravinen. Ett läge som Viktor Svensk ser fram emot.

– Jag tycker Gustav har vunnit Swedish lite för många gånger så nu ska jag ge honom en match på söndag, avslutar en nöjd Viktor Svensk på lördagsnatten.

I juniorklasserna fick vi se flera riktigt vassa prestationer där Sabina Aumo, Göteborg-Majorna OK, åter imponerade och försvarade SM guldet från ifjol med en segermarginal på nästan fem minuter tillgodo på tvåan Alice EK, Nyköpings OK. Trea blev Smilla Mogensen, OK Ravinen.

Äldsta herrjuniorklassen gick till Nyköpings OK och Edvin Hellsten som knep SM guldet före Växjö OK duon Hugo Kindborn och Linus Wernström.

Dubbla pallplatser blev det för syskonen Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK i D18. Freja Hjerne segrade och är Svensk mästare efter en fin nattlöpning och Filippa Hjerne tog bronset. Julia Forsgren, OK Tyr, klämde in sig däremellan och tog silverplatsen.

Mest spännande blev det i H18 där FK Göingarnas Noah Krikström är svensk mästare efter en finfin avslutning. Segermarginalen endast 24 sekunder före Isak Eskilsson IKHP. Trea i en hård sekundstrid, Casper Blakskjaer, Eksjö OK.

Bildtext: pallen i klassen H20, 1.Edvin Hellsten 2. Hugo Kindborn 3. Linus Wernström, fotograf: Marcus Uddman. 

Bildtext: pallen i klassen D20, 1. Sabina Aumo 2. Alice Ek 3. Smilla Mogensen, fotograf: Marcus Uddman. 

Bildtext: pallen i klassen H18, 1.Noah Krikström, 2. Isak Eskilsson 3. Casper Blakskjær, fotograf: Marcus Uddman. 

Bildtext: pallen i klassen D18, 1. Freja Hjerne, 2. Julia Forsgren, 3. Filippa Hjerne, fotograf: Marcus Uddman. 


Resultat SM, natt (Swedish League, #10)

D21, 9 060 m
1) Andrea Svensson, OK Tisaren, 1.17.31 
2) Annick Meister, OK Linné, 1.23.10
3) Hanna Hänström, Göteborg-Majorna OK, 1.24.56

H21, 12 120 m
1) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, 1.16.14 
2) Erik Hannrup, IFK Umeå, 1.21.14
3) Anton Johansson, OK Orion, 1.22.40

D20, 7 160 m
1) Sabina Aumo, Göteborg-Majorna OK, 1.04.44
2) Alice Ek, Nyköpings OK, 1.09.34
3) Smilla Mogensen, OK Ravinen, 1.10.41

H20, 9 030 m
1) Edvin Hellsten, Nyköpings OK 1.08.37
2) Hugo Kindborn, Växjö OK, 1.10.15
3) Linus Wernström, Växjö OK, 1.11.06.

D18, 5 290 m
1) Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK, 45.35
2) Julia Forsgren, OK Tyr, 49.48
3) Filippa Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK, 52.17.

H18, 6 930 m
1) Noah Krikström, FK Göingarna 49.22
2) Isak Eskilsson, IKHP Huskvarna, 49.46
3) Casper Blakskjær, Eksjö SOK, 50.12 

Se alla resultat här

Text: Michael Hallner
Fotografer: Marcus Uddman och Kadri Kalvo 

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter