Svensk Orientering logotyp
24.05.2016

ÄNTLIGEN GULD FÖR TOVE - VANN LÅNGDISTANSEN

Orientering
Tove Alexandersson har tagit elva mästerskapsmedaljer i orientering som senior. Men i dag, på långdistansen vid EM i Tjeckien kom det första guldet, när Alexandersson vann 41 sekunder före norskan Anne-Margrethe Hausken Nordberg: "Det känns helt fantastiskt", säger en överlycklig segrarinna.

Tove Alexandersson har varit en van medaljsamlare i de stora orienteringsmästerskapen under de fem senaste åren. Men den där riktiga fullträffen, guldet, har saknats.
Men i dag kom det.
Tove Alexandersson tog kommandot redan från start vid långdistansen i tjeckiska Bila Voda. Hon ledde vid samtliga mellantider på den fysiskt mycket utmanande banan. Alexandersson startade tre minuter bakom norskan Anne-Margrethe Hausken Nordberg och såg henne framför sig i skogen.
- Jag vet inte om det störde mig när jag började närma mig Hausken. På den tredje sista kontrollen gjorde jag ett ganska stort misstag. Jag måste ha tappat två minuter på den kontrollen. Jag blev orolig att jag lagt bort guldet det när jag sprungit så bra fram till dess. Men jag klarade av att hålla ihop avslutningen på ett bra sätt, säger Alexandersson som vann med 41 sekunder före Hausken Nordberg.
- Det känns helt fantastiskt. Bortsett från misstaget på slutet har jag gjort ett mycket bra lopp. Det var ett lugnt och stabilt lopp från start. Jag har försökt att inte pusha för hårt i backarna och undvikit de tuffaste backarna, säger Alexandersson.

Hur känns det att äntligen vinna det där efterlängtade seniorguldet?
- Jag har haft en strulig vår, ändå har jag lyckats få till den här formen. Det känns otroligt bra, säger en jublande glad mästarinna.
Detta var Alexandersson andra EM-guld för året. I vintras vann hon sprinten vid EM i skidorientering i Österrike.

Damer: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 74.20, 2) Anne-Margrethe Hausken Nordberg, Norge, +0.41, 3) Svetlana Mironova, Ryssland, +2.33.
Övriga svenska placeringar: 19) Alva Olsson, +7.41, 21) Anna Bachman, +9.20, 35) Karolin Ohlsson, +13.56, 38) Emma Johansson, +14.57, 44) Josefin Tjernlund, +17.20.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter