Max Peter Bejmer spurtar mot mål under Swedish League i Skåne.

Bild: Tilda Andersson

04.04.2024

Bejmers väg till långdistansseger på Swedish League

Orientering
IFK Göteborgs Max Peter Bejmer fick en kanonstart på säsongen när han vann långdistansen på Swedish League-premiären i Skåne. Ett fint kvitto efter en träningsvinter som inte gått på räls. Vi tog ett snack med Max Peter om hans vägval och upplevelser under loppet på långfredagen.

FK Göingarnas långdistans över 14,9 kilometer i herrklassen blev en tät historia med de fyra första löparna inom 51 sekunder. Max Peter Bejmer vann till slut vann 29 sekunder före Gustav Bergman efter en stark avslutning på loppet.

Kartklipp från Livelox med Max Peters vägval från start till kontroll sju.Kartklipp från Livelox med Max Peters vägval från start till kontroll sju.

Loppet började inte perfekt för Max Peter. Till första kontrollen hade han 65:e tid och var 31 sekunder från bästa tid

– Jag tänkte att jag skulle gå över hygget och det såg ut som det skulle vara rätt fint på kanten mot vattnet. Men jag tyckte det var ganska stenigt, pinnigt och ojämnt där. Jag fastnade lite där men gled också mot där det var lite mer stenigt på kartan, berättar Max Peter och fortsätter;

– Jag kände att jag tappade tid och fart och blev lite defensiv. Men det var ju tidigt på banan. Det gjorde ändå att jag blev lite mer försiktig framåt. Jag förstod att det kanske inte alltid var så snabblöpt även om det såg ut så på kartan.

På de följande sträckorna höll sig Max Peter nära strecket och till femman var han sträcksnabbast.

– Jag försökte bara att inte springa de steniga områdena. Till sexan ville jag undvika grönrastret och hitta fina stråk men jag fastnade lite på ett ställe.

Kartklipp från Livelox med Max Peters vägval från kontroll sju till 22.Kartklipp från Livelox med Max Peters vägval från kontroll sju till 22.

På den första längre sträckan från sjuan till åttan hade Max Peter sjätte sträcktid. 38 sekunder snabbare var dock Emil Svensk trots att Max Peter fått syn på den två minuter tidigare startande Stora Tuna-löparen.

– Redan ut från femman skymtade jag en gul Tuna-tröja på långt håll men jag var inte säker på att det var Emil. Jag fokuserade på mitt eget. Mot sjuan förstod jag att det var Emil, det gick så fort. Så gjorde jag en krok precis innan åttan och tappade kanske 20 sekunder där, berättar Max Peter som då också tappade ryggen på Emil.

Till tolfte kontrollen hade Max Peter 33:e tid och tappade 49 sekunder på klubbkompisen Quentin Moulet som var sträcksnabbast. Fransmannen gick där ett vänstervägval med mycket stig.

– Jag genomförde sträckan bra till en början men jag kanske gled i väg lite i slutet. Men jag tog en gel under sträckan också. Det var inte den del på banan jag var mest offensiv på, förklarar han.

När Max Peter stämplade vid kontroll 13 så såg han Emil Svensk snett till höger som då på sin gaffel haft kontrollerna till höger (markerade som 19, 20 på kartan).

– Emil fick min rygg när jag skulle mot min 14:e. Vi sprang sedan den stora svängen tillsammans men jag förstod jag inte riktigt hur gafflingen hängde ihop förrän vi kom tillbaka till tolvan och jag skulle upp och ta kontrollerna till höger. Jag uppskattade att jag då låg runt två minuter efter honom, alltså lika i loppet.

När Max Peter passerade stigen strax innan kontroll 22 så hörde han att någon kom snabbt bakom och närmade sig.

– Jag tyckte jag sprang fort och blev lite förvånad att någon bara sprang i kapp mig. Det är inte många med den kapaciteten. När jag kollade bakåt så var det Emil, som hade bommat kontrollen innan. Då blev det en skön känsla att jag hade två minuter på honom igen.

På långsträckan mot 23:e var Max Peter i valet och kvalet om han skulle gå rakt på eller vänster med mycket väglöpning.

– Det såg ändå rätt fint ut rakt på och jag var inte jättelockad av att få den gröna ingången till 23:e. Men jag blev lite påverkad av Emils beslut att gå ut mot vägen. Jag kände att jag fick utnyttja hans fart. Det gick riktigt fort, vi tryckte på ordentligt på vägen. Emil var väl 20 meter före när vi kom ut på stora vägen och 30 meter före när jag svängde in.

– Genom det ljusgröna in mot kontrollen gick det bra. Det var inget som hindrade där och jag siktade på det vita området med en foderhäck. Emil sprang lite längre på vägen och vek in vid stigen så vi var ganska när varandra vid kontrollen.

Emil Svensk var snabbast på långsträckan med 11.54. Max Peter hade andra tid med 12.06 och Jonatan Gustafsson tredje tid med 12.13. Slutlige tvåan Gustav Bergman hade nionde tid med 12.09 och tappade här ledningen när Max Peter för första gången under loppet var i ledning vid kontroll 24.

– På slutet var Emil riktigt stark och gick ifrån med sekund för sekund. Jag försökte bara hålla ihop det tekniskt, berättar Max Peter.

Kartklipp från Livelox med Max Peters vägval halvvägs till kontroll 23 och till mål.Kartklipp från Livelox med Max Peters vägval halvvägs till kontroll 23 och till mål.

Till mål tappade Max Peter 16 sekunder på Emil men tog segern med 29 sekunders marginal till Gustav. Ett fint kvitto för IFK-aren, inte minst efter en träningsvinter som inte gått helt enligt plan.

– Det var riktigt kul efter en strulig vinter. Det har varit en hel del småskador på hälsenor och knän. I början på vintern hade jag några små förkylningar också. Det blev många avbrott i träningen.

– Jag har inte kunnat springa så mycket som jag önskat men har ändå fått en del perioder med en hel del löpning. Träningen har ändå fungerat genom att köra en hel del alternativt. Det var riktigt skönt att kroppen svarade så bra och att det räckte hela vägen till seger. Det var min första Swedish League-seger, berättar Max Peter

Han gläds också mycket åt segern på Stafettligans premiär tillsammans med lagkompisar Håvard Sandstad Eidsmo och Elias Jonsson.

– Det var riktigt lyckat. Tuna har ju vunnit det mesta de senaste åren. Senast vi vann en stafett var 2019. Kul att sätta dit de gulsvarta och sätta lite griller i huvudet på dem inför kommande stafetter, avslutar Max Peter.

Topp sex i herrklassen - Swedish League, #1, långdistans

M21, 14 900 m: 1) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering, 1.22.45, 2) Gustav Bergman, OK Ravinen, +0.29, 3) Guilhem Elias, Halden SK, +0.41, 4) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, +0.51, 5) Simon Hector, Snättringe SK, +1.38, 6) Emil Svensk, Stora Tuna OK, +1.44.

Sträcktider på Winsplits

 

Bildtext toppbild: Max Peter Bejmer fick en bra start på säsongen med seger både på långdistansen och stafetten under påskhelgen i Skåne. Bilden dock från medeldistansen. Bild: Tilda Andersson.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Emil Svensk för Stora Tuna OK till seger på Stigtomtakavlen tillsammans med sina lagkamrater. Från vänster: Viktor Svensk, Anton Forsberg, Henrik Johannesson samt skymda; Jesper och Joakim Svensk.
60 år sedan sist – fixar Emil Svensk och Stora Tuna en ny Tiomilaseger?
Hanna Isac
Hanna Lundberg och Isac von Krusenstierna knockout-sprintvinnare
Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Fler nyheter