Svensk Orientering logotyp
26.05.2015

De får chansen på EYOC i Rumänien

Orientering
Nu står det klart vilka som får chansen på EYOC i Rumänien 23-29 juni. "En spännande expedition till Europas björntätaste region, Draculas hemland. Skämt åsido: det blir en toppenresa", säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

I trakterna kring Cluj Napoca, Transsylvaniens största stad, ska det orienteras i sommar och Sverige skickar åtta talangfulla löpare till EYOC, European Youth Orienteering Championships.

Tävlingar arrangeras för både 16- och 18-åringar, men Sverige väljer liksom tidigare år att delta enbart i den äldre klassen.

- Vi skickar en väldigt spännande och talangfull trupp där alla visat framfötterna under våren. De har gjort fantastiska insatser i Swedish League, säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk, som gläds åt att det finns representation från många olika delar av landet.

- Det är fin spridning med löpare från Gotland till Norrland. Anton Forsberg var med ifjol, men sedan är det sju blågula debutanter.

Målet, berättar Wiklund Björk, går inte att formulera i antal medaljer eller liknande. Här handlar det enbart om att skaffa sig erfarenheter.

- Det är löpare alldeles i starten av sina karriärer och detta blir en jättebra resa. De ska samla erfarenheter för framtiden. Resultatmål kommer senare i livet.

Det som väntar i Rumänien är värme och en starkt kuperad terräng.

- Det blir en häftig utmaning i en spännande terräng. Och det här med björnarna och Dracula är ju en liten krydda. Jag hade vampyrskräck när jag var yngre, men det har som tur var lagt sig, säger Wiklund Björk.

Med sig på resan har hon Anton Johansson. OK Orion-talangen, som rehabiliteringstränar en stressfraktur, har själv inte kunnat springa något under våren. Nu följer 21-åringen med till Rumänien som ledare.

- Det känns jättekul. Han har ett väldigt drivet tänk och en förmåga att dela med sig av sina stora erfarenheter från internationella juniormästerskap.

Programmet i Rumänien ser ut på följande vis:
26/6: Lång
27/6: Stafett
28/6: Sprint

Här truppen:
Damer

Amanda Berggren (Tullinge SK)
Elin Granstedt (IK Hakarpsojkarna)
Hanna Hugosson (Sundsvalls OK)
Tove Rönnbäck (Visborgs OK)

Herrar

Anton Forsberg (Långhundra OK)
Jonas Gustafsson (OK Kåre)
Isac von Krusenstierna (OK Kåre)
Jesper Svensk (Stora Tuna OK)

Reserver

Hanna Hänström (Täby OK)
Henrik Johannesson (Ronneby OK)

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter