Svensk Orientering logotyp
17.09.2016

De var starkast på långdistansen

Orientering
Stora Tunas Victor Svensk tog sitt andra guld på två dagar. I övrigt blev det ”nya” mästare på långdistansen i USM. Detta var Södertörns Tilde Backlund, Kils Lukas Olm och Grycksbos Ella Olsson.

I dag var det dags för den andra individuella distansen på ungdoms-SM i Karlstad.

Långdistansen.

Och det blev en utmanande sådan. Inledningen av loppet var på snabblöpt tallhedsterräng, men efter ungefär halva banan ändrade terrängen karaktär och det blev mer finskuret område med klart mer tekniskt utmanande orientering.

- Jag tog det lite lugnare när jag gick in i den svårare delen av banan. Men när jag hade något säkert att gå på så körde jag på. Jag tog kartstopp på någon sekund för att vara helt säker. Och det var ett mycket bra lopp. Jag har gjort två misstag på 25 sekunder vardera, utöver de misstagen var det pang på hela tiden, säger Victor Svensk som tog sitt andra guld på två dagar. Segermarginalen till tvåan Joar Hertin Hakarpspojkarna var över fyra minuter.

Elias Tidevall, Skogsluffarna tog sitt andra bronset på två dagar.

I de äldre klasserna var det gårdagens silvermedaljörer som nu tog guld. Grycksbos Ella Olsson såg sprinten som sin största chans inför USM.

Nu slog hon till med guld på långdistansen:

- Jag kan knappt förstå att jag vunnit guld. Förra året var jag en halvtimme efter på långdistansen, och nu gick det så här bra. Jag var noggrann med kartan, och gjorde egentligen inget misstag. Jag kom lite snett på någon kontroll, men jag höll ihop orienteringen hela vägen in, säger en glad och överraskad mästarina.

Starkt avslutande Frida Vikström tog silvret och Hakarpspojkarnas Sara Granstedt brons.

Och från silver till guld tog sig alltså även Lukas Olm, från värmländska Kil.

- Jag tyckte att det var lättlöpt hela vägen. Det gick väldigt bra fram till precis på slutet då jag drog snett och det var ett misstag som kostade två minuter. Men resten av banan har det gått väldigt bra. Detta är det största som jag vunnit hittills i karriären. Det känns väldigt stort, säger Olm.

Växjös Isac Ericsson tog silvret och Bokens Simon Harden brons.

I den yngre flickklassen tog Tilde Backlund, Södertörn hem guldet. Hon var i ledningen genom hela loppet.

- Jag var väldigt nervös inför loppet, men jag tycker att jag kom in i det bra. Jag har gjort några kartstopp för att vara säker, framför allt på slutet av banan när det var väldigt svårt. Men jag har egentligen inte gjort några misstag. Det var ett stabilt och säkert lopp, säger Backlund som vann före Roxens Tove Pettersson och Hakarpspojkarnas Julia Rangert.

I morgon avslutas ungdoms-SM i Karlstad med stafett.

 

H15: 1) Victor Svensk, Stora Tuna, 33.29, 2) Joar Hertin, Hakarpspojkarna, +4.19, 3) Elias Tidevall, Skogsluffarna, +5.30, 4) Philip Carlsson, Nyköping, +6.28, 5) Benjamin Näslund, Skogslöparna, +7.02.

D15: 1) Tilde Backlund, Södertörn, 36.57, 2) Tove Pettersson, Roxen, +1.25, 3) Julia Rangert, Hakarpspojkarna, +2.02, 4) Alma Holmqvist Johansson, do, +5.19, 5) Malin Kristiansson, Trollhättan, +5.40.

H16: 1) Lukas Olm, Kil, 42.08, 2) Isac Ericsson, Växjö, +1.05, 3) Simon Harden, Boken +1.39, 4) Gustav Runefors, do+2.52, 5) Emil Auselius,Bredaryd, +3.07.

D16: 1) Ella Olsson, Grycksbo, 42.25, 2) Frida Vikström, Sundsvall, +0.26, 3) Sara Granstedt, Hakarpspojkarna, +0.50, 4) Tove Ekström, Linköping, +1.17, 5) Amanda Kleijn, Södertälje Nykvarn, +2.25.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter