Svensk Orientering logotyp
01.03.2016

EM-silver till Alexandersson och Nordberg

Skidorientering
Sveriges förstalag bestående av Tove Alexandersson och Ulrik Nordberg tog EM-silver på mixstafetten i Österrike. "Jättekul! Men min förstasträcka var lite strulig", säger Alexandersson, som nu har ett guld och ett silver på två tävlingsdagar.

Svenskarna fortsätter att plocka medaljer på skidorienterings-EM i Österrike. Ganska tidigt i mixstafetten - där två åkare kör tre sträckor var - stod det klart att det var det svenska förstalaget bestående av Alexandersson och Nordberg som kunde blanda sig i den absoluta tätstriden.

Men efter den inledande sträckan var avståendet till de främsta nationerna ända relativt stort.

- Min förstasträcka var lite strulig. Det var väldigt smala och mjuka spår och ganska svåråkt och mycket folk, så det blev lite kaotiskt. Jag tappade ganska mycket tid där på grund av att jag inte riktigt kunde ta mig fram. Men de andra sträckorna har jag åkt bra, säger Tove Alexandersson, som redan längtar efter onsdagens medeldistans i Obertilliach.

Ulrik Nordberg, som ordnade ett sprintbrons under måndagen, fick nu en medalj av ädlare valör, men segrande Ryssland var för tuffa att rå på i dag.

- När jag gick ut på min första sträcka tänkte jag att jag skulle gå för fullt och täppa till luckan framåt, men det var svårt. Det var svåråkt och man fick slita för att hitta något slags flyt. Jag tror att jag brände lite för mycket krut på första varvet för att ha chans på guldet på sista gemensamma, säger Nordberg.

Vann gjorde alltså Rysslands förstalag och trea blev Norges andralag. Sverige var 1.10 efter ryssarna i mål medan Norge var 1.28 efter Sverige.

I morgon fortsätter EM-tävlingarna med medeldistans, ett lopp med masstart.

För fullständiga resultat - klicka här

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter