Svensk Orientering logotyp
27.05.2018

Favoriter tar greppet om Svenska Cupen

Mountainbikeorientering
Svenska Cupen MTBO fortsatte under söndagen med en medeldistans i Trollhättan. Och de två seniorklasserna fick samma segrare som på sprinten. Nadia Larsson och Marcus Jansson tar därmed ledningen i totalställningen och är dem som alla vill slå.

I H21 blev prispallen exakt densamma som på gårdagens sprint. Marcus Jansson vann drygt två minuter före Viktor Larsson och drygt fem minuter före Jonny Engel. Jansson var nöjd med loppet och gjorde bara mot slutet några mindre misstag. Jonny Engel är en ny bekantskap i seniorklassen. I vanliga fall tävlar han i H40, men har till årets cup valt att klassa upp sig till H21. Och de framskjutna placeringarna är på inget sätt överraskande, de senaste två åren har han bärgat ett flertal VeteranVM-guld i MTBO i klassen H40.

Nya namn på damernas prispall

Prispallen i D21 fick förutom Nadia Larsson se två nya besökare på prispallen. Anna Tiderman tog en fin andraplats drygt 3 min efter och Elvira Larsson, som till i år tagit steget från junior till senior, visar att konkurrenskraften finns även som senior. Tiderman  har, förutom gårdagens mindre lyckade insats på sprinten, inte tidigare tävlat i Svenska Cupen men dagens resultat gav mersmak. Det blir nog en satsning på hela cupen säger hon. Nadia Larsson, som till slut ändå tog en klar seger, var ett tag ute på banan lite missmodig. D21, och många andra klasser, hade en rejäl långsträcka där det bästa vägvalet var en rejäl omväg till höger på väg men det missade Nadia. Och ute på sträckan insåg Nadia att hon valt fel, tappade fokus och småbommade lite. Men farten var det inget fel på så det räckte ändå till seger.

Långsträckan avgjorde i H20

I H20 blev det samma tre grabbar på prispallen men i omvänd ordning. Emil Arvidsson stod kvar på andraplatsen men segern idag tog Gustav Johnsson och med Rasmus Nordgren som trea. Mellan Gustav och Rasmus skilde det drygt tre minuter. Och kanske avgjordes segerkampen på ovan nämnda långsträcka. Rasmus valde här det långsammare rakt på vägvalet och uppskattade att han tappat cirka tre minuter.

Liksom seniorsegrarna så upprepade även Adelina Funke gårdagens seger genom att vara snabbast i D20. Fyra respektive sex minuter efter var Julia Wanner och Frida Andersson. Adelina är lite osäker på om hon kommer delta på O-ringens deltävlingar i Svenska Cupen men ser närmast fram emot SM i Falun om två helger.

Dubbelsegrande veteran

Till 2018 har det också startat en veterancup för klasserna HD 40 och uppåt. Efter helgens tävlingar var det bara en person som fick med sig en dubbelseger i den fortsatta kampen: Monica Kollberg i klassen D50.  

Här hittar du alla resultaten från söndagens medeldistans

Här hittar du totalställningen i Svenska Cupen

Här hittar du totalställningen i Veterancupen

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter