Formstark GMOK-duo redo att slåss för totalen i Swedish League
04.05.2016

Formstark GMOK-duo redo att slåss för totalen i Swedish League

Orientering
I helgen ska Swedish League 2016 avgöras. Finalomgången inleds med en sprint i Sandviken, där de båda totalledarna från Göteborg-Majorna OK, Lina Strand och Johan Runesson, saknas på startlinjen. Tävlingen fortsätter sedan i Ockelbo med en medeldistans på lördagen och en avslutande långdistans med jaktstart på söndagen.

Inför den avslutande jaktstarten får deltagarna räkna sina fyra bästa Swedish League-tävlingar under våren (två deltävlingar räknas alltså bort).

Lina Strand bedömer att hon har svårt att putsa sina 876 poäng nämnvärt och står över både sprinten och medeldistansen för att komma utvilad och fräsch till söndagens upplösning.

- Jag kan inte förbättra totalen jättemycket och i min planering in mot EM passar det bättre att bara springa en tävling den här helgen. En del tjejer kommer såklart att klättra före söndagen, så jag är inställd på att jag kan få jaga, men jag kommer troligtvis att göra det från en bra position, säger Strand, vars självförtroende fick ytterligare en boost under världscuptävlingarna i Polen den gångna helgen.

- Jag sprang jättebra, utom till en kontroll på medeldistansen. Det var en lyckad comeback på internationell nivå och nu känner jag att jag har kapaciteten att nå pallen. Det känns gött.

Vilka blir de främsta utmanarna om Swedish League-totalen?

- Jag tror att Helena (Jansson) och Tove (Alexandersson) har chans att gå förbi mig före söndagen. Men jag åker dit för att fightas om det.

På herrsidan toppar Johan Runesson, Strands klubbkamrat i Göteborg-Majorna OK. Även han avstår torsdagens sprint, men han kör medeldistansen.

- Jag ska försöka göra ett bra lopp på lördagen och då kan jag förhoppningsvis förbättra mitt sämstaresultat, en sjundeplats, till en bättre poäng, säger Runesson, som slutade fyra på medeldistansen i Polen.

- Det var ett bevis på att jag är helt i fas, men samtidigt var jag irriterad efteråt och besviken på mig själv. Visst fjärdeplats är jättebra, men jag gjorde tre stora misstag. Det var absolut ingen enkel orientering, men ett och ett halvt av de misstagen borde jag inte ha gjort. Då hade jag varit tvåa istället.

Hur ser din taktik ut inför upplösningen av Swedish League?

- Jag vill förbättra min position lite på lördagen, men sedan är det väl inte alls omöjligt att någon ändå smiter förbi innan det är dags för jaktstart. Gustav (Bergman) har två segrar och har goda chanser. Teoretiskt är det många som kan få högre poäng än jag, men praktiskt kräver det att många måste gå i mål på samma tid. Det känns inte sannolikt.

- Kanske går jag ut i ledning, kanske går jag ut strax efter och jagar. Jag är bekväm med båda scenarierna. Jag känner mig väldigt trygg i vad jag ska göra och tycker att man-mot-man är det bästa som finns i orienteringen.

TOTALSTÄLLNING D21:

dam-swedish-league

TOTALSTÄLLNING H21:

herr-swedish-league

 

I D20 toppar Tilda Johansson, OK Orion, före Elin Carlsson, OK Pan-Kristianstad, och i H20 är det Filip Grahn, Hestra IF, som har kommandot, med Oskar Leinonen, OK Kolmården, närmast efter sig.

Stina Nordin, Sundsvalls OK, har greppet i D18. Isa Envall, IK Hakarpspojkarna, är god tvåa. I H18 slutligen har OK Kåres Isac von Krusenstierna kommandot, jagad närmast av Simon Imark, Tullinge SK.

Här hittar du hela totalställningen

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter