Bild: Jonas Backlund

12.03.2024

Full fart under Hallandspremiären

Orientering
Den gångna helgen var det Hallandspremiären, tävlingar i dagarna tre. Tävlingen som arrangeras 2: a helgen i mars lockade drygt 3 000 löpare. Vann gjorde bland annat Elin Månsson från IFK Göteborg.

Under tre dagar samlades runt 3 000 löpare i Skedala skog i Halmstad. Tävlingen som arrangerats i närmare 50 år är ett välkommet inslag på våren, berättar Kenneth Horvart från arrangörsföreningen Halmstad OK.

– Det var många glada löpare och extra kul att det var deltagare från fem länder där över 100 norrmän kom till start.

Den äldsta under tävlingarna var över 90 år och den yngsta 10 år.

Tävlingarna inleddes med Kattegattnatt på fredagskvällen. 500 löpare hade anmält sig för nattorienteringen, där Erika Källvik Leufvén för IFK Göteborg vann damklassen och Oskar Edvarsson för NTNUI vann herrklassen.
Oskar Edvardsson (Tiomilasegrare 2023) vann fredagens natt-tävling på herrsidan och banläggare Jan-Olof Svensson.

Se officiell resultatlista för Kattegattnatt här

Lördagen fortsatte med medeldistans och dryga 1 400 löpare gjorde upp i den snabba terrängen.

I damklassen tog IFK Göteborgs Elin Månsson en övertygande vinst, en minut och tjugofyra sekunder före tvåan Erika Åkesson från Markbygdens OK och två minuter och sex sekunder före trean Elsa Sonesson från Falköpings AIK OK.

På herrsidan blev det desto jämnare när Oscar David Broman Jensen från OK Pan-Kristianstad tog hem segern med elva sekunders marginal före tvåan Ludvig Ek från IFK Göteborg. En sekund efter honom sprang Erik Herne från OK Ravinen in sig på en tredjeplats.

Topptrion på herrsidan under lördagen

Se officiell resultatlista för Hallandspremiären, medel här

Söndag och långdistans stod på schemat. Drygt 1 100 kom till start. I damklassen fick Elin Månsson åter ställa sig högst upp på prispodiet. Tvåa kom Annika Simonsen från IKHP Huskvarna och trea Nelly Carlsson från Västerviks OK.

Gustav Runefors som springer för Farum Tisvilde OK vann två av tre lopp i seniorklassen under Sverigepremiären i Skåne och när långdistansen skulle avgöras sprang han hem segern även i Halmstad. Han gick i mål 47 sekunder före tvåan Filip Ossiansson från IFK Göteborg och två minuter före Ludvig EK som tävlar för samma klubb.