Svensk Orientering logotyp
25.09.2020

Här är premiärvinnarna av Prestationspriset

Orientering
Alice Hugosson, Martin Regborn, Sanna Fasth och Gustav Bergman blev premiärvinnarna av det nyinstiftade Prestationspriset, en utmärkelse som delas ut i samarbete med Framåt för fler i rörelse.

I helgen delades som bekant de första SM-medaljerna ut. Men det fanns ytterligare utmärkelser att kämpa om.

De bästa prestationerna i förhållande till den egna förmågan uppmärksammas. I seniorklasserna (D21 och H21) delas en utmärkelse på 5 000 kronor på respektive tävlingsdistans.

Priset delas ut i samarbete med Framåt för fler i rörelse, ett samverkansprojekt mellan Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

Vinstpengarna är inget som segrarna ska stoppa i egen ficka. Istället ska pengarna gå till föreningsverksamhet som syftar till att få fler människor fysiskt aktiva; vinnaren bestämmer själv vilken orienteringsförening som ska få prispengarna.

Vinnare i prestationspriset är den med ”minst bommad” tid. Detta fås genom att använda sträcktidstjänsten Winsplits online med bomvillkoren inställda på 10 procent/10 sekunder. Om två löpare har samma bomtid vinner den med högst placering i tävlingen.

Här är premiärvinnarna av Prestationspriset
Medeldistans
Damer: Alice Hugosson, IFK Lidingö noll sekunders bomtid (fyra i tävlingen).
På placeringarna närmast: Erica Petersson 0 sekunder och Josefin Tjernlund 29 sekunder
- Jag vill att pengarna ska delas mellan min moderklubb Sundsvalls OK och min nuvarande klubb IFK Lidingö, som alltså får 2 500 kronor vardera. Jag är väldigt glad över utmärkelsen. Jag har som person varit aktiv hela livet och mår fantastiskt bra av att komma ut och röra på mig - såväl fysiskt som psykiskt, säger Hugosson.

Herrar: Martin Regborn, Hagaby GoIF noll sekunders bomtid (tvåa i tävlingen).
På placeringarna närmast: Oskar Sjöberg och Kent Ohlsson båda noll sekunder
- Jag vill att pengarna går till min klubb Hagaby GoIF. Det känns väldigt roligt att jag får priset. Det är väldigt viktigt att komma ut och röra på sig, det är något som fler skulle må bra av. Ut och njut!, säger Regborn.

Långdistans
Damer: Sanna Fasth, Eksjö SOK 12 sekunders bomtid (vinnare av tävlingen)
På placeringarna närmast: Lina Strand, 25 sekunders bomtid och Gabriella S Bergander, 43 sekunder.
- Jag vill att pengarna går till min moderklubb Boxholms OK. Detta för att stötta deras ungdomsverksamhet. Jag tror att alla människor mår väldigt bra av att röra på sig. Att få frisk luft och samtidigt röra på sig är för egen del ett verktyg för att kunna hantera stress i vardagen. När jag är ute i skogen kan jag släppa allt annat och bara ta in det som är runtomkring mi. Det blir litegrann som ”terapi för själen”. Så förutom alla positiva fysiologiska aspekter som kommer utav att röra på sig, tror jag den mentala hälsas gynnas ännu mer, säger Fasth.

Herrar: Gustav Bergman, OK Ravinen, Noll sekunders bomtid (vinnare av tävlingen)
På placeringarna närmast: Albin Ridefelt 12 sekunder och Jesper Svensk 15 sekunder
- Pengarna går till OK Ravinens ungdomsverksamhet. Den har hållit hög kvalitet under lång tid, och jag är väldigt imponerad över hur duktiga ungdomsledarna varit på att fånga upp ungdomarna från icke-orienterar-familjer och engagera föräldrarna i orienteringssporten. Jag tycker att det är viktigt att folk rör sig ur ett folkhälsoperspektiv, och att alla får möjlighet att motionera på sina villkor. Det ska inte behöva vara en tillgänglighets- eller klassfråga med hälsa. Det är jätteviktigt att vi jobbar mot en inkluderande idrottsrörelse i stort, säger Bergman.

Projektet Framåt för fler i rörelse startade 2017 och drivs gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.
- Vi vill vara med och stötta idrottens egen verksamhet för att få fler fysiskt aktiva. Svenska Orienteringsförbundet och dess föreningar gör ett fantastiskt jobb med att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett ambitionsnivå. Jag hoppas att vinstsummorna kan hjälpa föreningarna ytterligare i deras arbete, säger Linn Rydstedt, projektledare för Framåt för fler i rörelse.
Nästa möjlighet för orienterarna att springa hem priserna är i samband med SM-sprinthelgen i Örebro 10-11 oktober.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter