Svensk Orientering logotyp
29.01.2015

Holmberg taggad inför SM-veckan: "Håller mig själv som favorit"

Skidorientering
Nyligen ordnade Andreas Holmberg sin första mästerskapsmedalj på seniornivå, ett EM-silver i medeldistans. På fredag vill han försvara sitt SM-guld i medel. ”Jag håller mig själv som favorit, det är självklart”, säger han.

Under fredagen bjuder SM-veckan i Örebro på skidorientering. På morgonen, med start 8.30, körs en sprintprolog och klockan 14.00 inleds medeldistansen med jaktstart där svenska mästarna ska koras i SVT:s direktsändning.

- Jag har bara positiva tankar inför loppet. Det har känts riktigt bra de senaste veckorna och jag gillar verkligen formatet med prolog och jakt. Det blir ofta tighta, roliga tävlingar, säger Andreas Holmberg, Moraåkaren som visade mycket god form på EM i Schweiz i förra veckan.

- Förhoppningsvis kommer den att bli ännu bättre till VM i Norge, men visst, formen är bra.

Det visade du inte minst på medeldistansen i Lenzerheide som slutade med ett EM-silver – hur var det loppet?

- Klockrent. Det var en lurig inledning, men jag fick en jättebra start och låg med i täten hela vägen. Mot slutet var det riktigt tufft och till slut stack ryssen, (Andrey) Lamov, ifrån.

Regerande svensk mästare i medeldistans och nu även EM-silvermedaljör – är medel din favoritdistans?

- Jag har väl inte haft någon favoritdistans överhuvudtaget, men det har ju verkligen gått bra där. Just nu är det nog nummer ett.

Hur kommer det att gå i Örebro då – och vilka är dina favoriter?

- Det kommer att gå bra. Jag håller mig själv som favorit, det är självklart. Erik (Rost) och Peter (Arnesson) är väl de värsta konkurrenterna, och så Lamov då såklart.

På damsidan får Tove Alexandersson, Josefine Engström och Hana Hancikova – alla klubbkompisar i Alfta Ösa OK - bära favoritskapet.

Prologen kan följas via liveresultat och gps-tracking och på eftermiddagen kompletteras bevakningen med en livesändning i SVT Play.

För GPS-tracking herr - klicka här

GPS-tracking dam - klicka här

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter