Svensk Orientering logotyp
19.06.2016

Jukolaseger till Koovee – Lidingö tvåa igen: "Skönt kvitto"

Orientering
Koovee vann Jukola 2016. Precis som 2014 blev IFK Lidingö (bilden) tvåa och avslutaren Fredrik Bakkman är riktigt nöjd: "Ännu ett skönt kvitto på att vi gör allt rätt. Till slut räcker det hela vägen."

Ifjol förde Daniel Hubmann Kristiansand till seger i Jukola. I år avslutade schweizaren för Koove.

Oleksandr Kratov stod för en grym insats på sjätte sträckan och gav Koove ett drömläge inför avslutningen. När Hubmann gick ut var Kalevan Rasti 4.38 efter, IFK Lidingö hade ytterligare ett par sekunder upp och därefter växlade Malungs OK, +4.52.

Väl i mål skilde betydligt mindre. Lidingös Fredrik Bakkman gjorde en riktigt vass avslutning och var till slut bara 1.20 efter Hubmann. Thierry Gueorgiou åt också in tid och Kalevan Rasti slutade trea, 2.28 efter segrarna.

– Jag inledde ganska bra, men tryckte kanske inte på för fullt. När jag märkte att ledningen hade krympt förstod jag att jag var tvungen att ge allt. Jag gjorde en liten miss mot slutet, men lyckades hålla mig lugn, sa Hubmann efter loppet.

För Fredrik Bakkman och Thierry Gueorgiou var det full gas som gällde från start till mål.

– Det var väldigt kul att gå ut med Thierry. Även om vi var ett par minuter bakom Daniel hade vi viss tätkänning och kände att chansen fanns, berättar Bakkman, som ganska snabbt hamnade bakom fransmannen.

– Bitvis kunde jag skymta honom och några kontroller före varvningen var jag ikapp honom igen. Sedan när vi varvade hörde jag att det bara var 1.30 upp till Daniel. Det kändes såklart väldigt positivt och jag kände att "nu har jag chansen". Men egentligen var det synd att det var varvning, för det innebar ju samtidigt att Daniel blev varnad och kunde trycka på lite mer.

– Vi räckte inte hela vägen i år, men det här är verkligen inte fy skam. Hela laget gör en väldigt bra insats och alla höll sig till taktiken. Det var säkra lopp och inga onödiga saker. Det gäller bara att vi ligger med lite, lite bättre. Det är svårt att ta in tid.

Vad innebär din starka sträcka för dig personligen?

Jättemycket! Det blir en rejäl boost som jag tar med mig in i träningen fram mot VM.

Totalt hade Sverige fem lag topp-tio. Malungs OK blev fyra, IFK Göteborg sexa, Södertälje-Nykvarn sjua och OK Linné nia.

IFK Lidingö blev tvåa även 2014. Då vann Kalevan Rasti med elva sekunders marginal. Nu får svenskarna fortsätta att drömma om en seger – senast det var blågult i topp på Jukola var 1992 då IKHP vann.

Resultat, Jukola
1) Koovee, Finland, 8.03.46 2) IFK Lidingö SOK, Sverige, 8.05.06 3) Kalevan Rasti, Finland, 8.06.14, 4) Malungs OK Skogsmårdarna, Sverige, 8.09.17, 5) Halden SK, Norge, 8.09.30, 6) IFK Göteborg, Sverige, 8.09.41, 7) Södertälje Nykvarn, Sverige, 8.13.05, Frol IL, Norge, 8.15.02, 9) OK Linné , Sverige, 8.15.24, 10) Hiidenkiertäjät, Finland, 8.15.38.

Alla sträcktider och alla resultat hittas här

Bild: Hugo Thorell

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter