Svensk Orientering logotyp
22.08.2015

JVM-brons i stafett efter framgångsrik vecka

Mountainbikeorientering
Medalj varje dag! Vid sista dagens tävlingar, stafetterna vid VM och JVM i Liberec blev det juniortjejerna som stod för de svenska framgångarna. Efter en spännande tävling rullade Kajsa Engström in laget till bronsplatsen.

Åt Frankrike fanns inte mycket att göra. Redan på första sträckan ledde segraren med flera minuter och kampen kom istället att handla om silver- och bronsmedaljen.

Kajsa Engström avslöjade efter loppet att tankarna fanns på fjolårets stafett då hon blev ikappkörd och slagen av Finland, något hon inte gärna ville skulle upprepas.

Första sträckan körde Rebecka Hylander som startade i ett ursinnigt tempo, något som hon dock fick ångra en aning.

- Det blev en miss till första kontrollen, men sedan har det gått stabilt, berättar Nyköpingsåkaren för orientering.se.

- I slutet var det ett tekniskt område med motocross-stigar och där gjorde jag en liten bom, men annars har det gått bra, fortsätter Hylander som är riktigt nöjd med att det blev medalj.

- Det är svårt att beskriva känslan, men det känns iallafall väldigt bra.

På andra sträckan visade gårdagens bronsmedaljör Elvira Larsson återigen riktigt fin form och plockade från sjunde till fjärde plats, men på bronsplats eftersom två ryska lag var före i tävlingen.

- Ett helt okej lopp, jag märkte att jag var på väg att missa i början men redde upp det. Sedan har jag inte haft koll på de andra, men såg en av de ryska åkarna och då insåg jag att jag plockat placeringar, menar den dubble bronsmedaljören.

Kajsa Engströms uppladdning inför årets JVM var inte optimal. Med tanke på en långdragen förkylning och en krasch som innebar att hon tävlat med bandage på ena handen hela veckan, tycker fjolårets juniorvärldsmästare att 
åttondeplatsen på medel och bronset på stafett är ett riktigt bra resultat.

- Visst har det också varit en viss press inför detta mästerskap, inte bara från mig själv på att lyckas då det gick så bra förra året, säger Kåre-åkaren.

Ut på sista sträckan hade hon som sagt bronsläge, men med Finland jagande hack i häl. Ett sämre vägval till tredje kontrollen gjorde att svenskan hamnade utanför pallen och vid publikpasseringen några minuter före målgång skiljde över minuten till Finlands fördel.

- Hon var före mig in i det tekniska området på slutet och då kunde jag smita förbi, berättar Engström som möttes av sina lyckliga lagkamrater i målfållan.

Herrjuniorerna med Filip Bergström, Oskar Sandberg och Pontus Kullin kom sexa. Även i denna klass segrade Frankrike före Ryssland och Finland.

I damelitklassen segrade Finland efter en spännande duell med Ryssland och Tjeckien, som blev tvåa respektive trea. Det svenska laget med Cecilia Thomasson, Sanna Wallenborg och Annika Wigren ledde efter en sträcka men slutade på åttonde plats.

I herrelitklassen tog Österrike ganska överraskande hem guldet före Ryssland och Finland. Svenska herrelitlaget blev ej godkänt.

Sju medaljer

Sverige kan efter landslagsuppdraget i norra Tjeckien summera en medaljmässigt framgångsrik vecka med totalt 7 medaljer, varav 2 brons (Cecilia Thomasson) i seniorklassen samt 2 guld (Oskar Sandberg) och 3 brons (Oskar Sandberg, Elvira Larsson, damstafetten) i juniorklassen.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter