Svensk Orientering logotyp
17.04.2015

Kapten Turesson lämnar efter kanonsäsong: "Uppdraget har varit ett jättelyft"

Skidorientering
Efter en mycket framgångsrik vinter lämnar förbundskapten Claes Turesson sitt uppdrag: "Det har varit en väldigt rolig tid, men nu vill jag fokusera mer på jobb och familj." SOFT söker nu en ersättare som leder landslaget till fortsatta framgångar.

Claes Turesson har varit förbundskapten för skidorienterarna de två senaste säsongerna och var därmed sportsligt ansvarig på EM i Tyumen 2014 samt på EM i Lenzerheide och VM i Hamar 2015.

- Det har varit riktigt roligt, både på läger och mästerskap. Det är ett härligt gäng att jobba med och jag är nöjd att kunna lämna över efter en mycket bra vinter. I år har vi verkligen visat att Sverige håller ställningen som en av de främsta nationerna, säger Turesson, som har kluvna känslor när han nu kliver åt sidan.

- Det känns såklart tråkigt. Det har varit ett jättelyft att vara ute på läger och tävlingar och att ha det här uppdraget. Det där är något man saknat efter att den egna karriären var slut. Men samtidigt har det varit många resdagar per år, något som varit tufft att kombinera med både heltidsjobb och familjeliv.

Det mästerskap Turesson ser tillbaka på med mest glädje är årets EM.

- Det gick vår väg mest hela tiden. Medaljerna trillade in och när ett förstalag åkte bort sig klev andralaget fram. Det var väldigt många olika medaljörer och stämningen var på topp.

Att Turesson nu lämnar förbundskaptenssysslan innebär inte att han överger sporten. Dels kommer han att fortsätta jobba med skidorienteringen på klubb- och distriktsnivå, dels kan det bli aktuellt med kortare landslagsuppdrag, om hjälp behövs. Sist men inte minst ska han nu åka lite mer själv.

- Den senaste tiden har jag haft för lite tid. Nu ser jag verkligen fram emot att kunna åka lite mer själv. Det är så fruktansvärt roligt.

Svenska Orienteringsförbundet söker nu Claes Turessons ersättare. Här hittar du annonsen som närmare beskriver uppdraget och förutsättningarna.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter