25.03.2024

Ledare: Ta vara på mammorna

Svensk Orientering
Förväntas en kvinna avsluta en landslagskarriär om hon blir gravid? Vad har ett idrottsförbund för roll i en sådan fråga?

Svaret på första frågan ovan är nog ofta ja. Orienterare slutar ju sällan med sin sport, men, en elitsatsning på högsta nivå är ju en annan sak. Både Magdalena Olsson och Hanna Eriksson fortsatte i alla fall sina satsningar, trots att många i omgivningen trodde tvärtom.

I det här numret har vi träffat duon som sex månader respektive ett drygt år efter de fött varsin dotter tog sig tillbaka till toppform och levererade på VM.

Den andra frågan då. Har ett idrottsförbund, i det här fallet SOFT, någon roll i att stötta och supporta den landslagsaktiv som blir gravid? Magdalena Olsson och Hanna Eriksson berättar att de själva fick söka reda på svar på många frågor som de hade kring träning under graviditet och efter. Här skulle förstås förbund, tränare och ledare kunna ha en roll.

En annan landslagsaktiv som bollar föräldrarollen med träning och tävling är Gustav Bergman, som vi träffat för en längre intervju i det här numret. Gustav är ”åldermannen” i orienteringslandslaget, men något slut på landslagskarriären ser han inte i närtid. Ett eventuellt VM i Sverige 2029 lockar den 33-årige Ravinenlöparen. 

Precis efter detta nummers utgivning sker Svenska Orienteringsförbundets förbundsmöte på Bosön, Lidingö. Maria Krafft Helgesson lämnar ordförandeposten och en ny ordförande, och delvis ny styrelse, kommer att vara på plats dagarna efter du läser det här. Vi går inte händelserna i förväg eftersom valen inte är genomförda. I stället får du möta förbundets nya ordförande i nummer 2 av Orienteraren, som kommer ut i slutet på juni. Då får hen berätta om sina tankar kring Svensk Orientering, Kompassriktning 2030, och förbundets och vår sports utmaningar i framtiden.

Fram till dess har vi fin vårsäsong att se fram emot, vare sig du gillar OL, MTBO eller PreO eller alla tre grenar. För landslaget i MTBO och PreO är det internationella mästerskap redan första halvåret. Vi har pratat med Anders Höije som siktar högt på PreO-EM i Finland som avgörs 8–12 maj och Gabriella Gustafsson som vill prestera på MTBO-EM i Polen i månadsskiftet maj–juni.

Orienteringslandslaget har sprint i fokus första halvåret då världscupens första två omgångar har enbart sprint på programmet. Sedan väntar sprint-VM i Skottland i mitten på juli. Där finns många medaljer att försvara för det svenska laget. Bland annat av knockout-killarna August Mollén och Jonatan Gustafsson som du också träffar i det här numret.

/Johan Trygg, redaktör Orienteraren

Den här texten publicerades först i Orienteraren. Inte prenumerant ännu? Du fixar enkelt en prenumeration här.

Prenumerant och vill läsa tidningen digitalt? Då klickar du in dig här. 

RELATERADE NYHETER

Trupp 5 Okt Hugo Mattsson 8414 Edit (1)
Mer orientering i SVT
August Mollen Foto Hugomattsson
Världscupen i orientering till Skara och Lidköping 2026
Idre Rikslägret 27 Juni 2023 Hugo Mattsson 03195
Färre LOK-stödsaktiviteter efter pandemin för orienteringen
Fler nyheter