Lindkvist och Lamov svenska mästare i jaktstart
24.03.2018

Lindkvist och Lamov svenska mästare i jaktstart

Skidorientering
Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, och Andrej Lamov, IFK Mora OK, är svenska mästare i jaktstart. "Ett näst intill perfekt lopp. Det var kul!" sa Lindkvist efter fullträffen.

Efter fredagens jämna sprintprolog var det upplagt för stor dramatik på den avgörande SM-jaktstarten i Skellefteå. Och nog blev det spännande skidorientering alltid.

På damsidan startade Moras Magdalena Olsson först, efter en mycket fin insats på prologen. Väl i mål var det dock Linda Lindkvist som stod som segrare.

- Ett näst intill perfekt lopp. Det var kul! sa Lindkvist i SVT:s direktsändning.

Lindkvist startade som fyra, med 26 sekunder fram till täten, och loppet utvecklade sig snabbt till en riktig nagelbitare med flera omkastningar.

I efterhand kan det konstateras att avgörandet kom på vägen till den 12:e kontrollen, en sträcka där Lindkvist gjorde ett eget vägval.

- Jag tänkte från början att jag ville ta det vägvalet. Sedan blev det lite nervöst när de andra körde annorlunda. Men jag tänkte att "jag kommer ju inte att åka snabbare på samma, men åker jag ett annat så kanske det går snabbare", sa Lindkvist.

Riktigt säker på segern var hon inte förrän precis mot slutet av loppet.

- Jag började förstå att jag var först när jag kom ned mot stadion och inte såg någon annan. Det var först där jag vågade tänka "jaha, jag är nog först, vad kul." Då blir man nervös och tänker "inte ramla nu".

Silvret gick till Moras Hanna Eriksson, som var 29 sekunder efter segrarinnan. Magdalena Olsson, +0.51, fick till slut nöja sig med ett brons.

Även på herrsidan blev det en spännande jaktstart med diverse omkastningar och mängder av olika vägval.

Till slut var det Moras världscupsegrare Andrej Lamov (bilden) som drog det längsta strået. När alla gafflingar var avverkade var det en duell mellan Lamov och Alfta-Ösas Erik Rost.

- Jättespännande! Och jag gillar verkligen den här typen av orientering. Det är mycket smalspår men också mycket breda spår. Det är en orientering där du måste byta fart och teknik och det passar mig jättebra, sa Lamov till SVT.

Rost var till slut 18 sekunder efter Lamov i mål och bronset gick till Erik Blomgren, Umeå OK, +2.12.

Resultat, SM i jaktstart
D21
1) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, 2) Hanna Eriksson, IFK Mora OK, +0.29, 3) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +0.51, 4) Evelina Wickbom, I 19 IF, +0.52, 5) Frida Sandberg, Säterbygdens OK, +1.07, 6) Isabel Salén, IFK Mora OK, +3.55.

H21
1) Andrej Lamov, IFK Mora OK, 2) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, +0.18, 3) Erik Blomgren, Umeå OK, +2.12, 4) Linus Rapp, IFK Mora OK, +2.31, 5) Markus Lundholm, OK Renen, +3.30, 6) Robin Salén, I 19 IF, +4.25.

För fullständiga resultat, gps-uppföljning och länk till SVT Play - klicka HÄR!

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter