Svensk Orientering logotyp
27.04.2015

Nordisk landskamp i PreO

Precisionsorientering
Den traditionella landskampen sedan mer än 25 år avgörs i år i VM-terräng i Bohuslän i Kristi himmelsfärds helgen. Sverige har dominerat denna landskamp över åren men det har blivit tuffare och tuffare kamp varje år och inte minst en stor prestige.

I första hand har det varit Finland som varit mycket framgångsrika med tre vinster de senaste fem åren. Men förra året tog Sverige en ordentlig revansch med dubbelseger för lagen.

Nu är det dags för att försvara segern från i fjol då landskampen gick i Danmark. Sverige mönstrar två starka lag där det gäller att finna den optimala sammansättningen.

En debutant finns i det Svenska laget och det är Christian Tingström Göteborg Majorna. Vadå?? säger många – han är ju en mycket framstående fotorienterare. Vadå säger PreO-utövarna? Christian har insett tjusningen i PreO att öva upp kartläsningen vilket han gjorde med stor framgång under 2013 och 2014 då han gick skadad efter en fotoperation. Hans skicklighet har nu gett honom en landslagsplats i PreO som han säkert kommer att förvalta väl i den terrängtyp som han känner så väl.

Två representanter saknas dock under helgen i det Svenska laget, dels Martin Fredholm av familjeskäl dels Michael Johansson som är engagerad i tävlingsorganisationen men lagen som mönstras är urstarka och kommer båda att kämpa om segern.

Tuffaste motstånd lär det bli från Finland som har många mycket duktiga precisionsorienterare med Antti Rusanen i spetsen. Men vi skall också se upp för Norge som kommit starkt de senaste åren med gamle mästerlöparen Sigurd Dæhli i laget.

Sverige mönstrar följande lag:
Jens Andersson OK Roslagen, William Rex OK Landehof, Ola Jansson Björklinge SOK, Marit Wiksell Stora Tuna OK, Erik Stålnacke IFK Göteborg, Stig Gerdtman Vingåkers OK, Christian Tingström Göteborg Majorna OK, Erik Lundkvist HJS Vansbro OK, Lennart Wahlgren Rehns BK, Tomas Jansson Björklinge SOK.
Lagledare Anna Råberg OK Rodhen

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter