Svensk Orientering logotyp
30.05.2014

Nu ska sprintmästarna koras - VM-biljett kan finnas i potten

Orientering
Till helgen ska de svenska sprintmästarna koras i Uppsala. I potten kan det även finnas VM-biljetter.

Redan i april avgjordes årets första SM-tävling, natten i Sigtuna. Lördag-söndag rullar SM-tävlingarna i Uppland vidare med sprinten i Uppsala.

Lördagens kval i Sävja präglas av täta bostadsområden där mycket intensiv kartläsning blandas med utslagsgivande vägvalssträckor.

Söndagens final avgörs inne i centrala Uppsala där banorna kommer att bjuda på omväxlande och rejält utslagsgivande sprintorientering. Arenaområdet på Uppsala slotts borggård är mycket publikvänligt och kommer att ge en inramning utöver det vanliga.

Givetvis är den svenska eliten på plats, och landslagschefen Håkan Carlsson kommer att följa tävlingarna med största intresse.

- Om man vill vara med på VM-sprinten i Italien är SM ett av tillfällena som finns att visa det. På herrsidan är det garanterat en sprintplats kvar att kriga om och där är det väldigt öppet som jag ser det, säger Carlsson.

- Flera av killarna som är med på sprint-SM kan ta sprintplatsen till VM. Jakob Lööf har sprungit bra på båda de tidigare observationssprinterna vi haft i Sverige, Emil Svensk tror jag kommer att bli en mycket duktig sprintlöpare framöver och han har redan visat att han håller hög klass. Det finns många fler duktiga killar att hålla ögonen på.

Carlsson kommer antingen att fatta sina beslut direkt efter SM-sprinten i Uppsala eller efter nästa VC-omgång. Truppen till VC-sprinten i Finland tas ut direkt efter helgens sprint-SM.

Så kan du följa SM-sprinten

Om du vill följa tävlingarna i Uppsala men inte kan vara på plats rekommenderas nätet. Orientering.se täcker söndagens finaler och via arrangörens hemsida hittar du alla länkar till liveresultat, GPS och speaker.

Lördagens kval startar 15.01 och seniorelitens första start är 16.41.

Söndagens finaler inleds 10.40 och seniorelitens första start är en timme senare.

Kul länkar: Här ger banläggaren Mats Troeng sin bild av helgens övningar, och här hittar du en video som visar lite av vad som väntar på finaldagen.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter