Svensk Orientering logotyp
01.12.2015

Ny seger för Tove - upp i totalledning: "Jättenöjd"

Skidorientering
I söndags vann hon medeldistansen i överlägsen stil. På tisdagens långdistans bjöd Tove Alexandersson på ännu en uppvisning i skidorientering. "Synd att vi inte får åka längre distanser", säger hon.

Långdistansen som avslutade världscupomgång i Finland var ett masstartslopp där Tove Alexandersson hade kommandot från början till slut.

Större delen av tävlingen var Alfta-Ösa-åkaren ensam ute i skogen och i mål efter dryga timmen hade hon 2.30 tillgodo på tvåan Mariya Kechkina, Ryssland, som i sin tur var mer än minuten före landsmaninnan Polina Frolova.

- Ett väldigt bra lopp, utan misstag. Lite tråkigt att vi inte hade någon riktig långsträcka och att loppet var ganska kort, lite som en medeldistans, säger Alexandersson, som varit inne på samma resonemang tidigare, när hon orienterat utan skidor under fötterna.

- Jag tycker verkligen att tjejerna ska få längre långdistanser. Dessutom är det ganska vanligt att de beräknar segertiderna fel. I dag trodde de att det skulle ta en kvart längre, säger Alexandersson, som i övrigt är mycket tillfreds med VC-tävlingarna i Ylläs.

- Jag är väldigt nöjd med helheten. Min enda miss kom på sprinten där jag lade bort 20 sekunder och dessutom vurpade rejält. Synd att den missen inte kom på någon av de andra distanserna.

Toves facit i Finland summeras: 6:a i sprinten, seger i sprintstafetten tillsammans med Ulrik Nordberg, seger i medeldistansen, seger i långdistansen. I och med tisdagens vinst klev Alexandersson också upp i totalledning i världscupen, som fortsätter i Tyskland i slutet av januari.

Näst bästa svenska i långdistansen blev Magdalena Olsson, som slutade sjua. Även Evelina Wickbom och Linda Lindkvist var topp-tio med en åttonde- respektive niondeplats.

På herrsidan var det desto jämnare i toppen - och även här slutade det med rejäla svenska framgångar. Läs mer i separat artikel!

Resultat, långdistans, världscupen, Ylläs
Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige 1.01.11, 2) Mariya Kechkina, Ryssland +2.30, 3) Polina Frolova, Ryssland +3.37. Övriga svenska placeringar. 7) Magdalena Olsson +5.33, 8) Evelina Wickbom +5.41, 9) Linda Lindkvist +6.27, 13) Frida Sandberg +7.15, 15) Hanna Eriksson +8.15.
Herrar1) Eduard Khrennikov, Ryssland 1:23:58, 2) Ulrik Nordberg, Sverige +0.12, 3) Martin Hammarberg, Sverige +1.50, 4) Erik Rost, Sverige +1.52. Övriga svenska placeringar: 6) Markus Lundholm +2.14, 14) Linus Rapp +4.50, 20) Erik Blomgren +8.31.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter