Tappra orienterare vid målgången av O-Ringen

Bild: Tilda Andersson

11.03.2024

Ny studie ska kartlägga den äldre orienteraren - och du kan vara med

Svensk Orientering
Under 2024 kommer forskare från Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm att genomföra studien ”Den äldre orienteraren - hälsa och livsstil”. Syftet är att undersöka äldre (65+ år) orienterares hälsa och livsstil, samt jämföra med generell svensk befolkning som inte orienterar. Under våren söker de aktiva orienterare att vara delaktiga i studien.

Studien består i att du svarar på en enkät kring hälsa och livsstil, antingen online eller i samband med att du deltar vid ett motionsorienteringstillfälle där forskarna kommer vara.

Du kommer också att vid motionsorienteringstillfället få möjlighet att genomföra några enkla och vanligt använda tester för att bedöma fysisk kapacitet och funktion. Testerna består av balanstest, test av gripstyrka, test av benstyrka samt av koordination och motorik. Vikt, längd och midjemått kommer också att mätas. Du kan också välja att bara besvara enkäten, och inte delta i testerna. Det kan du göra det antingen på plats vid motionsorienteringen, eller digitalt.

Ta chansen att få möjlighet att på ett vetenskapligt sätt testa din egen fysiska kapacitet och funktion, samtidigt som du deltar i en intressant forskningsstudie.

Under våren söker projektgruppen deltagare till studien i Stockholmstrakten.

Tycker du att det här låter spännande och något som du vill vara med i, eller känner du någon som borde anmäla sig? Klicka här för att läsa mer om studien ”Den äldre orienteraren - hälsa och livsstil”

 

RELATERADE NYHETER

Trupp 5 Okt Hugo Mattsson 8414 Edit (1)
Mer orientering i SVT
August Mollen Foto Hugomattsson
Världscupen i orientering till Skara och Lidköping 2026
Idre Rikslägret 27 Juni 2023 Hugo Mattsson 03195
Färre LOK-stödsaktiviteter efter pandemin för orienteringen
Fler nyheter