20.07.2023

O-Ringen Åre 2023 – till fjälls!

Orientering
Snart är det dags för årets upplaga av O-Ringen som i år är anpassat för häftig fjällmiljö. Hela 45 funktionärsföreningar är med och gör detta anrika arrangemang möjligt, som för många är sommarens absoluta höjdpunkt.

Åre kommun, med dess 8200 km² stora yta har endast ett invånarantal på 12 000 personer och med oss 12 021 anmälda orienterare som flyttar in till helgen så kommer kommunen att fördubblas i invånarantal och det kommer fullkomligt myllra av förväntansfulla friluftsfantaster.

Det blir en härlig vecka av orienteringslöpning, MTB-O och PreO i mycket varierad terräng. Från riktig fjällorientering på kalfjäll till mer fjällnära och svagt kuperad skogsterräng. Under veckan kommer vi springa över sankmarker, förbi grusåsar, ner i raviner och genom öppen skog för att hitta de totalt 996 kontroller som finns utsatta under veckan.

löpare på fjälletTvå löpare njuter av orientering på fjället Foto: Hugo Mattsson

Efter 34 år så återvänder O-Ringen i år till Jämtland och kommer ha sitt hjärta och torg mitt i Åre by mellan järnvägen och Holiday Club. Här kommer orienterare från 36 olika nationer att samlas för att umgås och det kommer att serveras lokalproducerad mat och dryck med underhållning som trubadurafton och musikquiz. På O-Ringentorget sitter även Radio O-Ringen och sänder hela veckan med bra musik, roliga tävlingar och gäster. Glöm inte att ratta in Radio O-ringen på 103,3 MHz i Åre eller 88,4 MHz i Molanda. Finns ju såklart även på webben.

Campingen har öppnat och några har redan letat sig upp till fjällen för att ladda inför veckan. Startlistorna är också publicerade och dem hittar du här

Under etapp 2 så kommer en del av löparna få nöjet att besöka den högst belägna kontrollen i O-Ringens historia, så håll koll på höjdmetersräknaren i era GPS-klockor för att se om just du hade kontrollen på över 1000 meters höjd. Fjällvärlden är ökänd för sitt växlande väder, i ena stunden är det strålande sol på himmelen för att bara minuter senare vara täckt av vattentunga moln. Vi föreslår därför att packa med kläder efter alla sortens väder.

klubbflaggor O-ringenEn O-Ringenetapp fylld med löpare Foto: Tilda Andersson

Utöver att uppleva fjällmiljön genom skogsorientering så kommer det även finnas möjlighet att testa både labyrintorientering och inomhusorientering. Det kommer bjudas på massor av aktiviteter under veckan och på onsdagen kommer det finnas chans för alla 13-16 åringar att samlas, äta pizza och vara med och påverka orienteringssportens framtid. Detta hackaton kommer ske på O-Ringentorget mellan kl. 16-18.

Vi ses på invigningen av O-Ringen, lördag klockan 16 för att sedan heja på våra ungdomar i den ärofyllda Bagheera-stafetten som startar klockan 17. I år kommer den avgöras med sprint-orientering i Åre by, där ungdomarna kan förvänta sig mycket publik, ett par branta backar och kanske lite mjölksyra?

All info om O-Ringen hittar du i programtidningen.

Övre bild: O-ringen Norrköping, arena Yxbacken
Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter