Svensk Orientering logotyp
03.01.2018

Orientering och bandy – de sporter där Sverige är bäst i världen

Orientering
Sverige är världsledande i två idrotter – orientering och bandy. Detta enligt den årliga sammanställningen av Greatest Sporting Nation.

Sedan 2008 har sajten greatestsportingnation.com intresserat sig för frågan: vilken är världens bästa idrottsnation? Sajten granskar internationella prestationer i 66 olika idrotter och listar sedan de mest framgångsrika nationerna totalt samt de 25 främsta nationerna med hänsyn tagen till folkmängden.

Toppar den förstnämnda listan gör för tionde året i rad USA. Samtidigt har Norge för tredje gången rankats som bästa nation med hänsyn tagen till folkmängd.

Sverige hamnar på 17:e plats totalt och på 5:e plats med hänsyn tagen till folkmängd.

Enligt listan är Sverige världsledande i två idrotter: orientering och bandy. I orientering toppar Sverige före Schweiz och Ryssland.

- Alltid roligt när vi toppar, och både bandy och orientering är ju två idrotter med starka och stolta svenska traditioner, säger förbundskapten Håkan Carlsson, som fortsätter:

- Sådana här listor kan såklart se ut på lite olika sätt, beroende på vilka parametrar som undersöks. Men efter att orienteringslandslaget blivit bästa nation på VM och efter strålande svenska prestioner på World Games, i den individuella världscupen och i stafettvärldscupen så är det klart att vi ska vara med där uppe. Detta oavsett hur rankningen går till.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter