29.03.2024

Pia Young Vik imponerade med seger i Swedish League

Orientering
Under långfredagen avgjordes den första deltävlingen av Swedish League i östra Göinge, Skåne. Den norska förstaårssenioren Pia Young Vik från OK Linné imponerade stort när hon tog hem segern i damseniorklassen före namnkunniga världslöpare.

Under påskhelgen arrangerade FK Göingarna värdetävlingar i tre dagar. Under fredagens långdistans fanns det ett stort startfält med internationell touch i alla elitklasser. Förstaårssenioren Pia Young Vik imponerade och vann före landslagslöparna Johanna Ridefelt och Hanna Lundberg.

– Jag är väldigt nöjd med loppet. Det är bra tävlingar att få med sig in mot säsongen. Jag försökte göra det enkelt för mig själv med många runt vägval och förenkla. Jag gjorde inga större misstag, berättar Pia Young Vik.

Young Vik vann med åtta sekunders marginal före klubbkompisen Johanna Ridefelt. Hanna Lundberg från OK Renen, som startade sent, låg länge i ledningen men förlorade några sekunder på slutet av banan och slutade trea, tio sekunder bakom Young Vik.

I klassen D20 Elit vann Karlskrona SOK:s Alma Svennerud med 3 minuter och 38 sekunders marginal till Julia Forsgren från OK Tyr. Ida Bengtsson från OK Alehof kom trea, tio sekunder bakom tvåan.

I D18 Elit visade Tuva Sirviö från Umeå OK formbesked efter en sjukdomstung vinter. Hon vann över Lovisa Borg från Södertälje Nykvarn OK med tre minuter och 33 sekunder. Tilda Sundkvist från Västervik OK kom trea i klassen.

Imorgon avgörs den andra deltävlingen av Swedish League genom en medeldistans på samma plats. Följ tävlingen via webbsändningen på IOF TV.

Resultat:

W21, 12 380 m: 1) Pia Young Vik, OK Linné, 1.24.44, 2) Johanna Ridefelt, OK Linné, 1.24.52, 3) Hanna Lundberg, OK Renen, 1.24.54.

M21, 14 900 m: 1) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering, 1.22.45, 2) Gustav Bergman, OK Ravinen, 1.23.14, 3) Guilhem Elias, Halden SK, 1.23.26.

D20 Elit, 9 200 m: 1) Alma Svennerud, Karlskrona SOK, 1.08.03, 2) Julia Forsgren, OK Tyr, 1.11.41, 3) Ida Bengtsson, OK Alehof, 1.11.51.

H20 Elit, 10 990 m: 1) Edvin Nilsson, Långhundra IF, 1.03.37, 2) Axel Bratt, OK Orion, 1.05.09, 3) Svante Selin, FK Göingarna, 1.05.28.

D18 Elit, 7 890 m: 1) Tuva Sirviö, Umeå OK, 1.00.43, 2) Lovisa Borg, Södertälje-Nykvarn OF, 1.04.16, 3) Tilda Sundkvist, Västerviks OK, 1.04.30.

H18 Elit, 8 930 m: 1) Ludwig Rosén, Göteborg-Majorna OK, 57.17, 2) Anton Jonsson, OK Tyr, 57.44, 3) Sondre Olaussen, Oppsal Orientering, 58.55.

Se alla resultat här

Toppbild: Prispallen i W21, foto: Tilda Andersson
Text: Tilda Andersson

RELATERADE NYHETER

Emil Svensk för Stora Tuna OK till seger på Stigtomtakavlen tillsammans med sina lagkamrater. Från vänster: Viktor Svensk, Anton Forsberg, Henrik Johannesson samt skymda; Jesper och Joakim Svensk.
60 år sedan sist – fixar Emil Svensk och Stora Tuna en ny Tiomilaseger?