Elin Schagerström som tränar tillsammans med idrottare från andra skidsporter

Bild: Luleå tekniska universitet

10.04.2024

Postgymnasiala elitutvecklingsmiljöer

Svensk Orientering
Vi närmar oss sista anmälningsdag för högskola och universitet (15 april). Visste du att det finns nio lärosäten i Sverige med elitutvecklingsmiljö inom orientering. Dessa finns för att öka förutsättningarna för att studera och elitsatsa samtidigt. Läs mer om våra nio elitmiljöer runt om i landet och hur du ansöker till en av dem.

Svenska Orienteringsförbundet har samarbete med flera postgymnasiala elitutvecklingsmiljöer i Sverige. Dessa elitmiljöer har en träningsgrupp kopplat mot ett lärosäte och har en anställd tränare eller koordinator på minst 25%. Just nu finns det nio elitmiljöer runt om i landet och det går att läsa mer om alla postgymnasiala miljöer här.

Den nordligaste elitmiljön är Luleå tekniska universitet som erbjuder både skidorientering och orienteringsfokus. En av de antagna är skidorienteraren och nyblivna VM-silvermedaljören Elin Schagerström från Latorp, utanför Örebro. Längtan till snösäkra vintrar och den attraktiva elitmiljön gjorde att valet blev enkelt.

Elin studerar tredje året på Civilingenjör med inriktning på arkitetur och möjligheten att få anpassa studierna genom att t.ex. vara med digitalt på seminarier och skriva tentor på andra platser, har hjälpt henne mycket i pusslandet mellan skolan och idrotten. 

Vad är det som utmärker Luleås elitmiljö?
– Att träna mycket tillsammans med idrottare från andra skidsporter är kul. Jag tränar mycket med längdåkare och skidskyttar, och det är utvecklande att sporra varandra. Det händer att vi har aktiviteter med andra idrottare också. Tidigare i vår hade vi en workshop i idrottspsykologi med idrottare från olika sporter. Det var spännande att höra andra perspektiv och dela tankar med bland annat en klättrare, jag tror att det finns mycket att lära av varandra.

På vilket sätt hjälper elitmiljön i Luleå dig?
– Få hjälp med träningsupplägg, men även med hur det är smartast att lägga upp studierna. Vi kan till exempel få hjälp att anpassa studietakten vilket kan vara värt mycket för att hinna både plugg och träning.

Slutligen, har du något/några råd till de som funderar på att söka till ett universitet med elitmiljö?
– Jag tycker att det är perfekt att kombinera plugg och idrott, så sök! Kolla upp de elitmiljöer som finns och som du är intresserad av och se vilka utbildningar som erbjuds på de olika universiteten. Och ta gärna kontakt med någon av oss som pluggar och elitsatsar om du har några frågor, jag hjälper gärna till att räta ut frågetecken, säger Elin.

I andra änden av Sverige hittar vi Göteborgs riksidrottsuniversitet som har cirka 50 orienteringsstudenter varav ungefär hälften är utländska löpare. Elitutvecklingsmiljön här är ett nytt samarbete mellan SOFT, Göteborgs OF, universitetet, orienteringsgymnasiet och elitklubbarna i området. En av de två koordinatorerna är före detta landslagslöparen Fredrik Bakkman som ansvarar för att elitlöpare och landslagslöpare får det stöd de behöver i sin satsning. Fredrik ser många fördelar med att det är så många inblandade i Göteborgs upplägg.

– Jag ser det som en styrka att vi är så många som bidrar till miljön och att alla inblandade vill få till det så bra som möjligt utifrån ett elitmässigt tänk. Löparnas önskemål tas in och lyssnas på, så att de vill komma på de träningar som finns lagda för dem, säger Fredrik och fortsätter;

– En annan styrka är absolut att det är så många elitlöpare samlat på samma ställe, både landslagslöpare från flertalet nationer samt många elitlöpare som vill slå sig in i ett landslag. Att kunna få sparring från både världslöpare och hungriga elitlöpare på träning är verkligen en styrka när vi kör våra högkvalitativa pass här.

– Sen är det såklart ett plus att vi har så starka elitklubbar i Göteborg som får världsstjärnor från andra nationer att vilja komma hit och utvecklas. Det svåraste är nog att få träna ensam om man vill det, då det rör sig otroligt mycket elitlöpare runt Skatås varje dag, säger Fredrik med glimten i ögat.

Fredrik berättar att han var själv lite av en ensamvarg när han var aktiv och körde stenhårt på sitt eget träningsupplägg. Men nu tror han mycket på just den här miljön och sparringen som skapas med högkvalitativa träningar tillsammans med andra.

– Jag tycker det ger lite proffsigare stämpel med någon ”ansvarig” på plats vid träningarna och då tycker jag det gör att man höjer sig också. Sen att de finns så många likasinnade boendes på nära håll gör all träning lättare att motivera sig till och genomföra det bra.

– Jag tror och hoppas att denna satsning på elitmiljöer från SOFTs sida runt om i Sverige kommer synas på mästerskapen framöver, säger Fredrik övertygat.

I en nyproducerad broschyr som SOFT gett ut så går det att läsa mer om de olika miljöerna samt få kontaktuppgifter till de ansvariga.

Bildtext toppbild: Elin Schagerström som tränar tillsammans med idrottare från andra skidsporter vid Luleås tekniska universitet

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Trupp 5 Okt Hugo Mattsson 8414 Edit (1)
Mer orientering i SVT
August Mollen Foto Hugomattsson
Världscupen i orientering till Skara och Lidköping 2026
Idre Rikslägret 27 Juni 2023 Hugo Mattsson 03195
Färre LOK-stödsaktiviteter efter pandemin för orienteringen
Fler nyheter