Svensk Orientering logotyp
07.03.2016

Rekordstart på orienteringssäsongen (1)

Orientering
Nu är orienteringssäsongen igång på allvar. I helgen genomfördes totalt 3800 starter under de tre tävlingsdagarna i Panvåren. "Vi är väldigt nöjda", säger Pan-Kristianstads sportchef Johan Modig.

Det har varit en intensiv tävlingshelg i Åhus när årets upplaga av Panvåren arrangerats.

Tävlandet inleddes med natt på fredagskvällen, och fortsatte sedan med medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen. Dessutom fanns det möjlighet att springa ett traillopp (terränglöpning där huvuddelen av loppet gick i obanad terräng, alltså utanför stigarna) under lördagsförmiddagen:

- Det blir allt vanligare, åtminstone här i Skåne, att det arrangeras traillopp samtidigt som orienteringstävlingarna. Detta är en möjlighet att få ut nya målgrupper till orienteringstävlingarna. Nu startade traillöparna tidigare än orienterarna på lördagen, men när de kom till mål började arenan fyllas på med de som skulle springa medeldistansen på lördagen. Och det är klart att vi hoppas på att de som springer trailloppet också ska bli sugna på att testa på orientering framöver, säger Pan-Kristianstads sportchef Johan Modig.

Trailloppet var ett nytt inslag under Panvåren. Och de 500 deltagarna där lyfte givetvis den totala siffran ytterligare:

- Oavsett om vi räknar trailloppet eller ej så är det nytt deltagarrekord. Vi hade 3 800 starter totalt under de tre dagarna och det är vi väldigt nöjda med. Det är fler än vad vi hade det tidigare rekordåret 2014 då vi några månader senare skulle arrangera O-Ringen. Totalt räknade jag in 15 olika nationer på startlinjen. Väldigt bra, säger Modig.

På elitsidan bjöds det på en hel del spännande tävlingar. Allra tajtast var det på herrsidan där Johan Runesson och Thor Nörskov hade heta dueller. På fredagens nattävling vann danske Nörskov sekunden före Runesson, i medeln dagen därpå delade de segern.

På damsidan vann Josefine Lind Pan Århus två av dagarna.

Kommande helg är det dags för Hallandspremiären.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter