Svensk Orientering logotyp
05.02.2015

Rost och Engström kör VM-mixen: "Inget enkelt val"

Skidorientering
Regerande världsmästarna får inte chansen att försvara sitt guld - när VM inleds med mixstafett ställer Sverige nykorade EM-mästarna Erik Rost och Josefine Engström på startlinjen. "Jag har funderat jättemycket", säger förbundskapten Claes Turesson.

Skidorienterings-VM i norska Hamar är bara ett par dagar bort. På tisdag inleds tävlingarna med mixstafetten - en distans där Sverige är regerande världsmästare sedan duon Peter Arnesson och Tove Alexandersson bärgade guldet i Kazakstan för två år sedan.

Nu får varken Alexandersson eller Arnesson chansen att försvara sitt guld. Arnesson har inte visat den rätta formen hittills i vinter och mixparet Andreas Holmberg och Tove Alexandersson, som körde tillsammans på EM, ställs åt sidan till förmån för Erik Rost och Josefine Engström, som häromveckan vann EM-guld tillsammans i schweiziska Lenzerheide.

- Det var absolut inget enkelt val och jag har funderat jättemycket, säger den svenske förbundskaptenen Claes Turesson.

- Avgörande blev att både Erik och Josefine gång på gång har visat att de hanterar man-mot-man-situationerna väldigt bra i pressade lägen. På EM pallade de trycket galant både på långdistansen, i mixstafetten och på stafetterna. De tar rätt beslut även i pressade situationer och undviker onödiga småmisstag.

Samtidigt konstaterar Claes Turesson att även Alexandersson och Holmberg visat dessa kvaliteter.

- Absolut. Andreas och Tove har också gjort det jättebra. Senast på SM i jaktstart. Det har varit tufft att ta ut laget, men det är ju samtidigt ett tecken på vilken stark trupp vi har.

- Både Andreas och Tove var såklart besvikna när de fick beskedet, och det ska de vara, men de har samtidigt förståelse för beslutet.

VM i Norge pågår 10-15 februari, och följande gäller:

Tisdag 10 februari: Mixstafett
Onsdag 11 februari: Sprint
Torsdag 12 februari: Långdistans
Lördag 14 februai: Medeldistans (masstart)
Söndag 15 februai: Stafett

Klicka här för att se den svenska truppen

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter