Svensk Orientering logotyp
15.07.2016

Silver i JVM-stafetten

Orientering
Sverige tog sin fjärde medalj i junior-VM. Och efter tre raka brons blev det silver i herrstafetten: - Vi är supernöjda, säger silvertrion Anton Forsberg, Simon Hector och Isac von Krusenstierna.

I dag avslutades junior-VM med stafett i Tarasp. Tävlingen avgjordes i snabblöpt terräng, men det fanns rejält utmanande klättringar framför allt i början av respektive sträcka.

Sverige startade med gårdagens fyra; Anton Forsberg.

- Det var ett okej lopp. Jag gjorde en miss på en gaffling efter ungefär halva sträckan. Det kostade en och en halv minut. Och sen var det slitigt på vägen hem. Men jag tycker att jag höll ihop loppet på ett bra sätt, säger Anton Forsberg som växlade som 17:e drygt tre minuter från täten.

På mittsträckan plockade Simon Hector

- Jag försökte gå ut ganska hårt och försöka ta mina kontroller. Jag var noggrann framför allt i sluttningarna, och jag tycker att jag genomförde mitt lopp på ett bra sätt. Jag märkte att jag plockade placeringar, säger Hector som i och med dagens silver har tagit en medalj av varje valör i JVM-stafetterna.

Hector skickade ut Isac von Krusenstierna som sjua. Och 18-åringen från Falun som tagit två medaljer sedan tidigare i detta mästerskap svarade för ett felfritt lopp:-

- Detta var mitt bästa lopp på hela veckan. I och med att jag fick en så bra start med medaljen på sprinten har jag kunnat slappna av. Jag har känt mej trygg och det gjorde jag även i dag.  Jag var lite osäker upp till trean, men de andra missade i sluttningen och då var jag uppe på andra plats och sedan flöt det på. Det känns fantastiskt, säger von Krusenstierna.

Noterbart är att de svenska herrarna kan springa med samma lag även kommande år då samtliga har åldern inne för att springa JVM även kommande år (von Krusenstierna de två kommande åren).

Schweiz fortsatte sitt strålande hemmamästerskap och tog guld i båda stafetterna.

På damsidan var segermarginalen närmare fem minuter. Sverige var två minuter från silvret och slutade fyra.

- Jag har sprungit själv hela tiden. Jag gick ut som fyra och det var ganska långt fram till bronset. Sen sprang jag ganska dåligt på en långsträcka och då kom brittiskan ikapp mej. Hon låg i rygg men jag kände att jag var starkare, säger gårdagens bronsmedaljös på medeldistansen Johanna Öberg. Elin Carlsson inledde och Tilda Johansson sprang mittsträckan.

Detta betyder att Sverige tog ett silver och tre brons på årets JVM i Schweiz.

- Vi blev tvåa i lagtävlingen efter Schweiz som dominerat det här mästerskapet.

Det har varit en tuff vecka. Men att vi blir tvåa i lagtävlingen bakom Schweiz som dominerat det här mästerskapet totalt är vi jättenöjda med. Det är många länder som närmar sig de klassiska orienteringsländerna vilket är jättebra. Men det betyder att vi har ett jobb att göra framåt. Vi gör en del tekniska misstag som vi inte ska göra och vi har ett jobb att göra fysiskt, säger den svenska förbundskaptenen Susanne Wiklund Björk.

I stafetten räknas bara första lag från varje nation. I herrklassen var trion Jesper Svensk Simon Imark och Oskar Leinonen trettonde. Och samma placering blev det för tjejerna Hanna Hugosson, Linnea Golsäter och Elin Pettersson.

Nästa års junior-VM avgörs i finska Tammerfors.

 

Herrar, 1) Schweiz (Thomas Curiger, Riccardo Rancan, Joey Hadorn), 1.41.26, 2) Sverige (Anton Forsberg, Simon Hector, Isac von Krusenstierna), +2.28, 3) Finland (Topias Ahola, Anton Kuukka, Olli Ojanaho), +3.41.

Damer, 1) Schweiz (Paula Gross, Sofie Bachmann, Simona Aebersold), 1.39.01, 2) Finland (Leenukka Hanhijärvi, Enni Javala, Anna Haataja), +4.53, 3) Norge (Ingrid Lundanes, Anine Lome, Ingeborg Eide), +5.07, 4) Sverige (Elin Carlsson, Tilda Johansson, Johanna Öberg), +6.59.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter