Bild: Stefan Kollberg

21.08.2023

Silver och brons på JVM i MTBO

Mountainbikeorientering
JVM och VM i mountainbikeorientering inleddes under söndagen med sprint i Tjeckien. De svenska juniortjejerna levererade och tog två pallplatser och en fjärdeplats.

Sprinten på MTBO-VM blev en framgångsrik svenskdag i D20 klassen. Samtliga tre svenskor gjorde fantastiskt bra och jämna lopp och i mål skilde 4 sekunder mellan dem. Signe Feil kom tvåa bakom finländskan Pihla Hakkinen.

– Det var ett bra lopp men jag gjorde några mindre misstag. Jag tror de flesta missade lite. Det var en riktigt tuff bana med mycket kupering uppe i ett skogsområde med klurig orientering, berättar Signe Feil.

Endast en sekund bakom Feil slog sig Minna Palm in på en tredjeplats. Tilda Palm kom precis utanför pallen, fyra sekunder från andraplatsen.

Signe Feil startade först av svenskorna och tog ledningen vid målgången. Minna Palm var lite efter vid de första radiokontrollerna men med en riktigt bra avslutning skiljde det endast en sekund mellan Sigen Feil och Minna Palm. Tilda Palm hade radiotider runt de två andra svenskorna och trots en grym spurt var hon 4 sekunder från att ta ledningen.

Tjeckiskan Natali Chamrada och finskan Pihla Hakkinen var de enda som kunde utmana den blågula pallen. När tjeckiskan stämplade fel och finskan blev diskvalificerad såg det lovande ut för en helt svensk pall men efter en halvtimme kom en protest från Finland och Hakkinen utsågs till segrare.

w20 bananAvslutningen av D20-banan på sprinten i Jičín.

I övriga klasser hade svenskarna en lite längre väg fram till pallen men trots detta många bra insatser. Nämnas bör Alexander Dyberg i H20 som i sin debut på denna nivå cyklade in på 17:e plats och bäste svensk.

I H21 var Rasmus Nordgren bäste svensk på en 24:e plats och i D21 var det Gabriella Gustafsson som med sin 17:e plats var snabbast av svenskorna.

På tisdag avgörs långdistansen med första start kl. 9.00 svensk tid. Startlistor, liveresultat och GPS trackning kommer finnas på IOF LIVE. Det går även att följa tävlingen via en gratis webbsändning på IOF TV. Mer information finns här: https://www.wmtboc2023.cz/?c=EUR

Resultat sprint:

W20

1 Pihla Hakkinen, Finland, 22.01

2 Signe Feil, Sverige, +00.39

3 Minna Palm, Sverige, +00.40