Silver och brons till Sverige: "En underbar revansch!"
28.06.2014

Silver och brons till Sverige: "En underbar revansch!"

Orientering
Stolpe ut i sprinten, tungt på lången – men i de avslutande stafetterna lossnade det rejält för svenskarna på Ungdoms-EM. Brons till killarna, silver till tjejerna. ”Riktigt häftigt!”, säger Elin Pettersson. ”Ett kliv i karriären", säger Filip Grahn.

Ungdoms-EM i Makedonien fick ett underbart slut för de svenska landslagsdebutanterna.

D18-laget med Linnéa Golsäter, Pim Hedberg och Elin Pettersson slutade tvåa. H18-gänget med Ville Johansson, Filip Grahn och Oskar Leinonen blev trea.

- Det var riktigt trötta och slitna löpare som ställde sig på startlinjen, men i dag gjorde de det fantastiskt bra tekniskt. Oerhört härligt! Vilken avslutning! säger förbundskapten Susanne Wiklund Björk.

eyoc1

Stafetterna, som avgjordes i samma tuffa terräng som fredagens långdistans, var mycket rafflande. Varje sträcka bestod av tre slingor, alla löpare varvade två gånger, och på grund av rejäl gaffling var det ständiga omkastningar i resultatlistan.

De svenska tjejerna inledde med en lång gaffel, men Linnéa Golsäter behöll kylan, lät sig inte störas när konkurrenterna vände tidigare och växlade som 6:a.

Pim Hedberg hade mycket slitna ben före start, men höll i orienteringen på ett utmärkt sätt och förde upp Sverige till 4:e plats.

Sedan avslutade Elin Pettersson vasst. Inför den sista slingan var hon i ledningen, men två dåliga vägval mot slutet gjorde att Tjeckien kunde smita förbi. Strax före upploppet var även Polen hack i häl, men Pettersson spurtade starkt och slog polskan med ett par centimeter.

- Det var verkligen inget felfritt lopp. Mot slutet hamnade jag i ett grönområde där jag blev tungen att vända. Men riktigt, riktigt kul att det räckte så här långt, säger Elin Pettersson.

- Vi har kämpat oerhört och jag tror att vi alla känner att det här blev en underbar revansch. Det är det bästa som hänt hittills i min karriär.

eyoc4

På herrsidan växlade Ville Johansson som 5:a. Filip Grahn gick ut tre minuter efter täten och gjorde en grym sträcka. Han plockade in drygt en minut och förde upp Sverige till 2:a plats.

- Jag har haft det tufft tidigare dagar, men i dag gick det jättebra. Jag visste att jag bara skulle fokusera på att göra mitt lopp, det lyckades verkligen, säger Grahn.

På sista sträckan gick Oskar Leinonen jämnt med segrande Norge, men precis före näst sista kontrollen passerades han av Finland.

- Jag blev lite stressad vid 4:e sista kontrollen när jag såg honom, men jag är ändå nöjd med helheten. Väldigt kul att få avsluta med en medalj. Det är värt oerhört mycket och extra kul att få kliva upp på pallen med laget, säger Leinonen.

- Det här är ett kliv i karriären. En fantastiskt fin erfarenhet, säger Grahn.

Resultat, stafetter

D18
1 Tjeckien
2 Sverige +01:15
3 Polen +01:16

H18
1 Norge
2 Finland +01:58
3 Sverige +02:07

För fullständiga resultat klicka här (extern länk)

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter