Svensk Orientering logotyp
30.01.2016

SM-veckan: Tätt och spännande inför söndagens jaktstart

Skidorientering
Under söndagen avgörs skidorienterarnas SM i jaktstart i Piteå. Efter prologen har Erik Rost ett litet försprång på herrsidan, men det är tight värre med sju åkare inom 37 sekunder. På damsidan har Magdalena Olsson 12 sekunder till godo på storfavoriten Tove Alexandersson.

Söndag 13.15 avgörs årets SM i jaktstart inom ramen för SM-veckan i Piteå. Tävlingen direktsänds av SVT - mer information här.

Hela eliten är på plats och alla förhandsfavoriter är med i matchen efter lördagens korta prolog som kördes i Sikfors, mellan Piteå och Älvsbyn.

Prologområdet var en lätt sluttande tallhed, med ett flertal stigar som korsar genom terrängen och med 30 meters höjdskillnad mellan lägsta och högsta punkt. Området användes senast i samband med O-Ringen 1982.

Herrar hade att avverka 3,2 kilometer, damerna 2,9 och vassast bland killarna var Alfta-Ösas Erik Rost, som nyligen dominerade världsuptävlingarna i Tyskland på ett makalöst sätt. Där vann Rost samtliga individuella distanser och var även med och vann mixstafett och stafett, totalt fem segrar på sex dagar.

I prologen gick Rost i mål på 12.43 och kommer under söndagen att lämna finalarenan Lindbäcks Stadion sju sekunder före Christian Spoerry, Umeå OK. Strax bakom jagar ytterligare två Umeå-åkare i form av Ulrik Nordberg (+0.19) och Erik Blomgren (+0.24). Sedan följer Markus Lundholm, OK Renen, +0.27, Sixten Walheim, Robertsfors IK, +0.34, Niklas Henriksson, Gammelstads IF, +0.37 och Martin Hammarberg, Sundsvalls OK, +1.03.

Riktigt tätt med andra ord - och även på damsidan kan det bli nerv.

Magdalena Olsson, IFK Mora OK, vann prologen på 13.35 och jagas närmast av Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, som går ut blott 12 sekunder bakom.

Precis som Erik Rost har Alexandersson finfina tyska världscuptävlingar i färskt minne med bland annat två individuella segrar och en andraplats på långdistans. Både Alexandersson och Rost toppar världscuptotalen.

Inte långt efter Alexandersson startar klubbkompisen Hana Hancikova, som har 40 sekunder fram till Olsson.

Under jaktstarten ska herrarna åka 7,9 kilometer, med en stigning på totalt 225 meter, medan damerna åker 6,1 kilometer och klättrar 160 meter. Samtliga banor är gafflade och båda klasserna har kartbyte.

Snötillgången varierar mer här än i prologområdet och vallateamen får leta efter något som går bra i olika typer av snö och fören.

Här hittar du alla resultat från prologen.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter