Spännande sprint inledde Svenska Cupen MTBO 2018
26.05.2018

Spännande sprint inledde Svenska Cupen MTBO 2018

Mountainbikeorientering
Så har den svenska tävlingssäsongen i MTBO dragit igång på allvar. Lördagen den 26 maj genomfördes årets första deltävling i Svenska Cupen, en sprint i Trollhättan där två favoriter stod som segrare i seniorklasserna.

I D21 vann Nadia Larsson en dryg minut före Linn Bylars som i sin tur var en knapp minut före Mia Eronn. Och i H21 var det Marcus Jansson som drog det längsta strået, en dryg minut före Viktor Larsson och drygt två före Jonny Engel.

Inga självklara seniorsegrar

Men även om det var favoritsegrar så var det ändå inga självklara segrar. I D21 ledde Linn Bylars större delen av loppet och låg så sent som vid 15:e kontrollen av 22 först, åtta sekunder före. Men två mindre misstag på varandra gjorde att Nadia Larsson kunde smita förbi och skaffa sig ett klart grepp om segern. Och Viktor Larsson höll länge jämna steg med Marcus Jansson, var inledningsvis i ledningen, och det var först efter drygt halva banan som Jansson fick en tydlig lucka. Larsson själv tyckte att han mot slutet av banan börjat bli trött i huvudet, tappat koncentrationen och gjort flera mindre misstag. Ett sådant var att läsa kartan så intensivt att han missade att stigen svängde och hamnade ute i skogen.

Juniorsegrare svåra att förutse

Juniorklasserna är ofta lite öppnare tillställningar och det är svårt att peka ut favoriter. I D20 tog Adelina Funke en klar seger drygt fyra minuter före Julia Wanner. H20 hade en jämnare tävling, Rasmus Nordgren tog tidigt täten och höll den ända in i mål men var ändå inte mer än en knapp minut före Emil Arvidsson och ca 2,5 minut före Gustav Johnsson.

Fint arrangemang inledde Svenska cupen 2018

Arrangörerna Trollhättans SOK genomförde en välarrangerad tävling i ett kul, stigtätt område som passade väldigt bra för just sprint. Att sedan vädret var på sitt allra soligaste humör och stigarna vara torra, snabba och lättcyklade höjde betyget ytterligare. Nu laddar både arrangörer och tävlande om för söndagens medeldistans.

Här är alla resultat från lördagens sprintdistans.

 

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter