05.08.2023

Svensk dominans på medeldistansen

Orientering
De svenska damerna visade otroligt hög nivå på dagens världscuptävlingar i Tjeckien. Bland de tolv bästa damerna så var sju av dem svenskar på medeldistansen idag.

På lördagen var det dags att flytta ut i skogen för medeldistans. Både lång- och medeldistansen avgörs mellan städerna Dubá och Doksy i norra Tjeckien. Medeldistansen gick över ett litet kuperat område med typisk kontinental terräng och stora sandstensformationer, där det gällde att hitta de snabbaste vägvalen genom att inte tappa eller ta för mycket höjd i de jobbiga backarna. Damernas bana var 4.2km med 270 höjdmeter och den som klarade det allra bäst var suveräna Tove Alexandersson som vann med en minut och sju sekunder och drygar därmed ut sin ledning i totalen.

– Jag tycker jag har orienterat väldigt bra i början. Tagit det lugnt och försökt vara väldigt noggrann och plocka kontrollerna bra, säger Tove och ger arrangörerna beröm.
– Jag gillar verkligen att orientera i Tjeckien. Det brukar alltid vara hög prio på banor, terräng och att vi ska få så bra utmaningar som möjligt. Tjeckien är absolut en favorit för mig.

Tvåa blev schweiziskan Simona Aebersold och på finfin tredjeplats på dagens tävling hittar vi Sanna Fasth som dragits med skadeproblem innan tävlingarna men verkligen visade hög klass i skogen idag.

– Det känns jättekul att äntligen få ihop det på ett internationellt lopp. Inga stora missar så det var jättekul i skogen, säger en glad Sanna.
Sanna Fasth spurtar i mål på tredje plats på världscupenSanna Fasth spurtar i mål på tredje plats på världscupen

Men det var en otroligt jämn kamp om tredjeplatsen för bara två sekunder efter Sanna placerade sig Sara Hagström som även hon gjorde ett bra lopp i den svåra, kuperade terrängen. Övriga svenska löpare som var topp tolv var Lisa Risby som blev sjua, Elin Månsson nia, Johanna Ridefelt elva och Andrea Svensson tolfte plats. En mycet nöjd förbundskapten Kalle Dahlin kommenterar tjejernas insatser.

– Laginsatsen damerna gjorde på sprinten i onsdags där åtta löpare placerade sig topp 18 trodde jag var svår att toppa, men så fel jag hade… Idag är vi sju damer topp tolv och inget annat land har sin andra löpare före Sveriges sjunde. Lägg sen till att Hanna Lundberg och Tilda Östberg lämnat återbud. Det svenska damerna är överlägset bäst just nu!

Det var verkligen dramatiska scener när de tre svenska löparna Tove Alexandersson, Lisa Risby och en blodig Karolin Ohlsson alla kom i mål samtidigt.

– Jag vurpade in i en stock som hade en vass pinne som petade mig rakt in i pannan. Först tänkte jag fy vad det rinner vatten i mitt ansikte, men sen torkade jag av mig med handen och såg det var blod. Men det är så här det ska se ut, säger Karolin efter målgång och försäkrar att hon är OK.

karolin ohlsson mot mål på medeldistansenKarolin Ohlsson mot mål på medeldistansen. Foto: Hugo Mattsson

Efter att damernas lopp var avgjort så var det dags för herrarna att ge sig ut i den branta och klippiga terrängen som bara blivit halare och halare av det ihållande regnet. Herrarnas bana mätte 5.1 kilometer med en stigning på 350 meter. På herrsidan var det Albin Ridefelt som lyckades bäst med en imponerande insatsoch blev tvåa. När Albin kom i mål tog han över ledningen och var väldigt nöjd med loppet. 

–  Det var skönt att hålla ihop hela loppet idag, säger Albin och fortsätter

– Det är så annorlunda än vad vi är vana vid i Sverige. Det var någon sträcka i början där jag sprang kanske dubbla vägen jämfört med fågelvägen och man vet inte om man tappar en minut eller springer bra. Det svåra är att hålla ihop det hela banan och det tyckte jag att jag gjorde.

Herrarnas pall på världscupmedeldistansenHerrarnas pall på världscup-medeldistansen. Albin Ridefelt, Jannis Bonek för Österrike, Matthias Kyburz för Schweiz. Foto: Hugo Mattsson

Men det skulle inte dröja många minuter innan Albin tappade ledningen och den unga österrikaren Jannis Bonek tog över ledningen och segern. Detta var hans första världscupseger i karriären. På nionde plats hittar vi Gustav Bergman som hoppats på lite mer teknisk orientering.

– Jag var trött idag… Tog det lugnt och lufsade på, jag gjorde det jag hade helt enkelt, så det var OK, säger Gustav

Martin Regborn var tredje bästa svensk på en tolfteplats på dagens tävling. Nu återstår en långdistans imorgon innan denna runda av världscupen i Tjeckien är avklarad.

Fullständiga resultat och GPS-tracking

Övre bild: Podium i damernas medeldistans. Simona Aebersold, Tove Alexandersson, Sanna Fasth och Sara Hagström

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter