Svensk Orientering logotyp
28.05.2017

SVENSK DUBBELSEGER I VÄRLDSCUPTOUREN

Orientering
Tove Alexandersson jagade framgångsrikt och vann världscuptouren i Finland. Helena Jansson slutade på en fin andraplats: "Jag kunde verkligen njuta på upploppet", säger Alexandersson.

Det var upplagt för ett spännande avgörande i damernas jaktstart under världscuptouren i Finland. Danskan Maja Alm gick ut ett par sekunder före Helena Jansson. Och tätduon hade halvvägs ut på den avslutande elvakilometersjaktstarten en ledning som var över två minuter till trean Tove Alexandersson.

Men innan varvningen kom ett misstag från duon Jansson/Alm:

- Det var en lurig sluttningskontroll. Jag hade en bra plan för att få kontrollen, men den satt lite gömd och jag var fram alldeles i närheten men såg inte skärmen, säger Helena Jansson.

I och med misstaget kom Tove Alexandersson ikapp och på den fysiskt mycket utmanande avslutningen kunde Alexandersson rinna ifrån.

- Jag la mig i rygg på dom ett tag för att återhämta mig lite. Men när vi varit inne och varvat höjde jag farten men ville vara säker på att jag skulle ha krafter kvar för att kunna göra en tempoökning på slutet, säger Alexandersson som kom i mål såväl lycklig som blodig efter att ha fått näsblod.

Detta var andra gången under den här våren som Alexandersson kunde avgöra under en stor tävling på slutkilometrarna. Senast det hände var vid Tiomila i Göteborg för en månad sedan:

- Jag hade samma taktik då som nu. Det var att orientera lugnt och säkert och inte försöka jaga ikapp eller försöka skaka av några löpareJag kunde verkligen njuta av att springa på upploppet och känna att jag skulle vinna, säger Alexandersson.

Och även Helena Jansson, som sprang i mål som tvåa, 27 sekunder bakom Alexandersson var mycket nöjd med touren i Finland.

- På det stora hela är detta jättebra besked för mej på vägen fram mot VM. Under de två senaste dagarna har jag verkligen fått till orienteringen som jag vill, säger Jansson.

Damer, 11,1 km: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 1.17.27, 2) Helena Jansson, do, +0.27, 3) Maja Alm, Danmark, +0.31.

Övriga svenska placeringar: 6) Emma Johansson, +5.18, 9) Alva Olsson, +6.24, 15) Karolin Ohlsson, +7.05, 18) Lina Strand, +7.25, 22) Lilian Forsgren, +13.39, 27) Josefin Tjernlund, +16.46, 33) Sara Hagström, +19.46.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter