Svensk Orientering logotyp
14.10.2016

Sverige tvåa när sprintstafettcupen avslutades: "Riktigt vass insats"

Orientering
Världscupavslutningen i Schweiz inleddes med en sprintstafett där Sverige kom tvåa, slagna med 31 sekunder av hemmanationen. Blågult klättrade en placering i totalen och slutade trea i sprintstafettcupen.

Inför den sista deltävlingen i sprintstafettcupen 2016 låg Sverige på fjärde plats. För att vinna totalen var seger ett måste. Samtidigt fick varken hemmanationen eller Danmark komma tvåa.

Och länge såg det väldigt lovande ut. Lina Strand öppnade stabilt och gav Sverige ledningen, en ledning som både Emil Svensk och Jonas Leandersson förvaltade. Men det var hela tiden tajt bakåt och när Helena Jansson gick ut på sistasträckan hade hon bara åtta sekunders marginal till jagande hemmastjärnan Judith Wyder.

- Jag gick verkligen ut i guldläge, men hade tufft motstånd. Judith Wyder var klart snabbare än jag i dag, vilket jag inte är förvånad över. Men tekniskt gjorde jag det bra. Vi gör en riktigt vass insats i dag, säger Jansson.

Samtliga svenskar var nöjda med sina lopp, men Schweiz visade verkligen styrka inför hemmapubliken. Det var schweiziska lag på första, tredje och fjärde plats. Bara ett resultat per nation får dock räknas, så trea blev Danmark som gick i mål 1.55 efter segrarna.

I den totala cupen vann Schweiz före Danmark och Sverige.

- De stafetter där vi har ett godkänt resultat har ju varit riktigt bra, två andraplatser och en tredjeplats. Sedan har vi en diskning på EM-stafetten. Men jag tycker ändå att vi har satt rutinerna för laget i år och vi vet hur vi vill springa de här stafetterna, säger Helena Jansson, som tror att Sverige till nästa säsong kan ta ytterligare ett steg och på allvar utmana Schweiz och Danmark.

- Vi har diskuterat det här i laget efter VM och kommer fortsätta med det i vinter. För egen del handlar det om att jag inte har tränat på hårt underlag, och i den mån mina hälsenor pallar i vinter ska jag köra lite mer specifik sprintträning.

Fler röster efter fredagens sprintstafett:

- Jag hade bra koll på orienteringen och det kändes även bra fysiskt. Skönt också att hoppa upp ett pinnhål jämfört med VM, säger Lina Strand, som även hon pratar om utvecklingspotentialen:

- I år var vi såklart nöjda med tredjeplatsen på VM och med den här insatsen, för det känns som att det är där vi är just nu. Men vi är allihop angelägna om att utvecklas och överens om att vi ska upp en nivå till. Fysiskt så fattas en bit till avslutarna i Danmark och Schweiz, men vi ser flera saker vi kan jobba på.

- Det var kul att springa och det gick bra. Men i dag sprang jag mycket själv, så jag såg bara någon schweizare någon gång. Det var svårt att veta hur jag låg till, även om det kändes bra, svårt att veta hur mycket jag skulle trycka på, säger Emil Svensk.

- Vi ska vara väldigt nöjda i dag. Schweizarna ställde upp med bästa laget och de levererade på hemmaplan. Då är det riktigt svårt att ta det, säger Jonas Leandersson.

- Vi gör en bra insats i dag och slår många starka nationer. Jättekul! säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Dags för individuella cupen

I helgen fortsätter tävlingarna i Aarau när den individuella världscupen ska avgöras. Under lördagen väntar en långdistans och på söndagen avslutas allt med en sprint.

På damsidan leder svenska världsettan Tove Alexandersson stort, men saken är inte klar. Både tvåan Judith Wyder trean, danskan Maja Alm har chans att gå ikapp.

På herrsidan toppar schweizaren Matthias Kyburz och den ende som kan utmana är landsmannen Daniel Hubmann. På tredje plats i sammandraget hittar vi blågult i form av Gustav Bergman.

Resultat, sprintstafett
1) Schweiz 1 (Rahel Friederich, Matthias Kyburz, Daniel Hubmann, Judith Wyder) 56.08, 2) Sverige 1 (Lina Strand, Emil Svensk, Jonas Leandersson, Helena Jansson), +0.31, 3) Danmark 1 (Cecilie Friberg Klysner, Tue Lassen, Soren Bobach, Maja Alm), +1.55, 4) Ryssland 1, +2.05, 5) Norge 1, +2.14, 6) Finland 1, 2.15.

Samtliga resultat hittar du HÄR

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter