Svensk Orientering logotyp
11.06.2017

Tajta MTBO-tävlingar i Årsunda

Mountainbikeorientering
Den gångna helgen genomfördes deltävling 5 och 6 i Svenska Cupen MTBO. Arrangörerna Årsunda IF bjöd på lördagen på en tajt sprint och på söndagen långdistans med masstart.

Och förutom tajta tävlingar bjöd man på fin terräng och bra banor. Lördagens sprint var till 100 procent fin tallhed med ett rikt  och lättcyklat stignät. Söndagens masstart var mer varierad och innehöll bland annat ett parti med svårcyklade och svårhittade ”prickstigar” som vissa klasser inte kunde undvika.

Kampen hårdnar nu också om vem som tar hand om totalsegern i de fyra huvudklasserna. Många av klasserna kommer avgöras kommande helg där det är 3 deltävlingar i samband med SM i Ärla och Södertälje.

H 21 en öppen historia

I H21 är det väldigt många åkare som har chans på en totalseger. Den gångna helgen var ett riktigt lyft för Patrik Svedberg från Gävle OK. Patrik som aldrig tidigare stått på prispallen i cupen tidigare tog nu hem en seger på sprinten och blev tvåa på masstarten. Patrik tyckte själv att sprintloppet var det bästa lopp han någonsin gjort och det behövdes verkligen för att ta hem segern. Sju sekunder bakom var Oskar Sandberg, Säterbygden och ytterligare 11 sekunder bakom kom Magnus Blåudd, OK Rodhen på en tredjeplats. Oskar hade dock problem med växlarna inledningsvis och tappade dyrbar tid men åkte sedan upp sig till en topplacering. Även söndagens masstart innebar ett bra lopp men Patrik fick nu ge sig för Sebastian Svärd, Haninge som åkte väldigt start på den avslutande delen och vann med 2:31. Tyvärr kommer inte Patrik till start på SM då Jukola får gå före.

Som sagt är det många som har chans till en totalseger. Bra till ligger exempelvis ledande Filip Bergström, Kvarnsveden och Sebastian som ju har två delsegrar. De sex bästa resultaten av nio deltävlingar räknas.

Nadia befäste sin position som Sveriges nr 1

Om herrarnas är en öppen historia så är damseniorernas klass mer förutsägbar. Nadia Larsson, Fredrikshof tog nu hem en dubbelseger och var inte någon av dagarna riktigt hotad. Placeringarna bakom togs av Sara Forsgren, Nolaskogsarna och Linn Bylars, Forsa OK. Sara var tvåa på sprinten och Linn var tvåa på masstarten.

Spekulerar man kring slutsegern ska det mycket till om Nadia ska tappa sin klara ledning med 3 förstaplatser och 2 andraplatser som facit hittills. Sedan är det mer svårgissat. Såväl Sara som Linn hungrar efter en topplacering men även Erica Olsson, IFK Mora och Kajsa Engström, OK Kåre ligger bra till.

Sekundstrider för herrjuniorerna.

Herrjuniorerna hade som vanlig tuffa och tajta uppgörelser. Tolv sekunder skiljde på sprinten vinnande Pontus Alfredsson, OK Tyr från trean Hampus Larsson, FK Göingarna. Däremellan sprängde sig Gustav Jonsson, IFK Mora in.

På masstarten tog cupledaren Gustav tillbaka initiativet och vann före Hampus. Trea blev förstaårsjunioren Rickard Bergström från Kvarnsveden.

Slaget om totalsegern står främst mellan Gustav och Pontus som båda har tre delsegrar vardera.

Identiska resultatlistor för damjuniorerna

Resultatlistorna för de båda dagarna blev exakt desamma. Elin Håll, Vansbro vann före Emmy Albinsson, IFK Mora och med Elvira Silver Gävle OK på tredjeplats. Särskilt jämnt var det mellan Elin och Emmy och båda dessa är med och slåss om totalsegern. Men en stark utmanare finns i Elvira Larsson, Ryda SK som har vunnit alla tre deltävlingar hon åkt.

Här är alla resultaten från lördagens sprint

Här är alla resultaten från söndagens masstart

Här är ställningen i Svenska Cupen

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter