Thomassons satsning över: "Har varken tiden eller motivationen"
28.01.2016

Thomassons satsning över: "Har varken tiden eller motivationen"

Mountainbikeorientering
Cecilia Thomasson, en av svensk orienterings största stjärnor, slutar i landslaget. "Det är ett beslut som växt fram. Jag har varken tiden eller motivationen för en full satsning", säger mountainbikeorienteringens affischnamn som tagit fem VM-medaljer varav två guld.

Vilka ingår i Sveriges MTB-O-landslag 2016? Här har du svaret!

Cecilia Thomasson blev Sveriges första stjärna i mountainbikeorientering när hon vann VM-guld i Estland 2013, och så sent som i augusti plockade hon sina senaste VM-medaljer, två brons i tjeckiska Liberec.

Nu säger 34-åringen tack och hej till landslaget. Thomasson känner att hon vill lägga mer tid på sina läkarstudier och att den rätta glöden för en full elitsatsning saknas.

- Egentligen började jag vackla redan hösten 2014, men jag bestämde mig till slut för att satsa fullt mot sommaren 2015. Men det var svårt. Min utbildning har blivit alltmer praktiskt inriktad och kräver alltmer tid, så det är tufft att hitta tiden till både studier, träning och återhämtning, säger Thomasson.

Under våren 2015 gick hon ner i studietakt, men sedan försökte hon ändå ta igen det hon missat under sommaren.

- Till slut undrade jag vad jag ville egentligen. Det är så himla kul att plugga - och det är lika kul att träna och tävla. Men nu blev det inte fullt fokus på något. På VM i somras kände jag att jag inte hade gjort alla mina träningstimmar och då är det inte lika roligt. Det har funkat att samköra plugg och elitsatsning i många år, men nu tycker jag inte att det går längre.

Thomassons fullskaliga idrottssatsning är över och beslutet är definitivt. Dock kommer hon att fortsätta träna på "elitmotionärnivå", så helt uteslutet är det inte att hon dyker upp längre fram, i en något annorlunda roll.

- Vi får se. Jag stänger inte dörren helt till sporten. I ett annat läge - om jag är i form, om jag har tid och om det känns kul - kanske jag kan finnas med på något landslagsuppdrag. Men den satsning jag gjort tidigare blir det inte. Nu när beslutet är fattat känns det väldigt skönt.

Vilket är ditt starkaste minne från karriären?
- Det blir ju något av VM-gulden … jag skulle säga när jag vann medeldistansen i Polen 2014. Jag har aldrig gjort ett bättre lopp och det var en sådan häftig känsla att bara trampa på, aldrig bli trött och efteråt känna att, ja, det var ett perfekt lopp. Och sedan var det ju väldigt speciellt att jag lyckades efter den skadeperiod jag hade gått igenom. Jag var så himla glad!

Hur tycker du att framtiden ser ut för svensk mountainbikeorientering?
- Den är ljus! Men som för alla sporter som växer fram som en gren ur en annan sport kommer det att ta sin tid innan den fulla potentialen uppnås. Jag tror att sporten kommer att växa och jag ser många juniorer som nu tar steget upp i seniorklassen.

Nu slutar den största svenska stjärnan – ser du några nya som är på väg att tändas?
- Det finns ämnen både på dam- och herrsidan. Lite yngre aktiva, som har både orienteringen och ett antal år med bra cykelträning. För det sistnämnda behövs verkligen. Det finns ett flertal åkare som kan bli riktigt bra.

cecilia thomasson

MÄSTERSKAPSMERITER CECILIA THOMASSON
VM
2013: Guld sprint, brons långdistans
2014: Guld medeldistans
2015: Brons sprint, brons långdistans

EM
2013: Guld långdistans, silver medeldistans
2015: Silver medeldistans

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter