Svensk Orientering logotyp
29.07.2016

Tove och Thierry vann O-Ringen

Orientering
Hon krossade allt och alla. Tove Alexandersson vann O-Ringen med 16 minuters marginal till tvåan Anne-Margrethe Hausken Nordberg: - Jag har haft en fantastisk vecka, säger Alexandersson.

Tove Alexanderssons strålande säsong fortsätter. I maj tog hon dubbla guld vid EM i Tjeckien.

I dag tog hon en förkrossande seger på O-Ringen. Efter att ha vunnit de fyra första etapperna hade hon en ledning inför den avslutande jaktetappen på tolv minuter. Och den ledningen växte ytterligare.

- Jag har haft en superbra vecka och har presterat bra lopp hela vägen. Tre av etapperna har varit helt ”rena”. Det har varit stabilt rakt igenom. Jag känner mig trygg med orienteringen här, säger Alexandersson.

 

Vad säger du om segermarginalen på 16 minuter?

- Jag har orienterat väldigt bra samtidigt som de andra topplöparna har gjort misstag. Det har varit väldigt viktigt att hålla i orienteringen hela vägen, och det har jag gjort, säger Alexandersson.

Näst bästa svenska blev Annika Billstam som slutade fyra.

Även på herrsidan blev det en van O-Ringenvinnare. Fransmannen Thierry Gueorgiou gick loss i totalen under den fjärde etappen och den ledningen förvaltade han på bästa sätt under dagens avslutande etapp.

Detta var Gueorgious tredje totalseger i O-Ringen på fyra år:

- Det känns väldigt bra. Jag har vunnit VM 13 gånger, men de sista metrarna på slutetappen av O-Ringen är verkligen speciella. Det har varit en tuff vecka, och det gäller att kämpa sig igenom alla etapper. Den fjärde etappen blev avgörande, då gjorde jag ett väldigt bra lopp och där skapade jag det utgångsläge som jag ville ha inför avslutningen, säger fransmannen.

Under veckan har han haft en intensiv kamp med Jerker Lysell. Men under den fjärde etappen hade Lysell problem med ryggen och han gjorde dessutom ett stort misstag mot slutet av loppet vilket gjorde att han halkade ner på tredje plats i totalen.

Men på slutetappen kunde han passera norrmannen Magne Daehli och sluta tvåa:

- Jag har gjort en bra vecka. Det var synd att kroppen strulade under gårdagen. Men i dag var jag klart piggare igen.

Jerker Lysell har haft en skadefylld vinter och vår. Trots det slutade han tvåa i ett tufft O-Ringen:

- Jag har egentligen bara tränat ett pass om dagen efter att jag har kommit igång med träningen igen. Men formen har kommit snabbt. Nu ska jag bygga upp snabbheten fram emot VM. Jag tror att det kommer att bli riktigt bra, säger Lysell.

Och VM inleds i Strömstad 20 augusti, och först ut är sprinten med bland andra Jerker Lysell.

O-Ringen i Sälen är slut. Nästa år arrangeras O-Ringen i Arvika.

 

Totalresultat, damer: 1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 264.11, 2) Anne-Margrethe Hausken Nordberg (Norge), Nydalen, 280-00, 3) Svetlana Mironova (Ryssland), Koovee, 282.11, 4) Annika Billstam, Linné, 288.54, 5) Ingjerd Myhre (Norge), Järla, 295.03.

Herrar: 1) Thierry Gueorgiou (Frankrike), Kalevan Rasti, 304.12, 2) Jerker Lysell, Rehn, 311.36, 3) Magne Daehli, 314.48, 4) Fredric Portin (Finland), Paimion Rasti, 315.04, 5) Carl Godager Kaas, Bekkelaget (Norge), 317.139

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter