Svensk Orientering logotyp
06.01.2017

Trippelseger för herrjuniorerna – tuffare på damsidan: "Otroligt spännande"

Skidorientering
Under fredagen inleddes skidorienterarnas juniorlandskamp i Kemi med en sprint i bitande kyla. I H20 imponerade Sverige stort. På damsidan var det däremot Finlands dag.

Fredag-lördag avgörs årets juniorlandskamp mellan Sverige och Finland.

De svenska herrjuniorerna inledde starkt och grejade en trippelseger i sprinten genom Rasmus Wickbom (14.56), Filip Jacobsson (+15) och Robin Salén (+31). Bästa finländare blev fyran Eevert Toivonen (+39).

Nationernas fyra främsta resultat räknas (enligt den fallande poängskalan 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1) och de svenska herrarna leder i halvtid tvekampen med 26-13.

- Otroligt härlig känsla att se svenska herrjuniorerna leverera en trippel! Ett tecken på att flera av grabbarna håller hög internationell klass, säger juniorernas förbundskapten Ann Enman.

I D20 var det tvärtom Finland som hade den klart vassaste förstadagen. Tre hemmaåkare i topp med Liisa Nenonen (16.12) överst på pallen. Bästa svenskor blev fyran Sofia Westin (+1.01) och femman Klara Yngvesson (+1.06). Här blev det 26-13 till våra grannar i öst, vilket innebär att det är lika, 39-39, i totalen.

- Tjejerna fick inte till lopp som räckte till pallen, men det är helt jämt i nationskampen. Morgondagens medeldistans blir otroligt spännande att följa, säger Enman.

HÄR hittar du samtliga resultat från tävlingarna i norra Finland, där även meriterade HD21-åkare tävlar.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter