Svensk Orientering logotyp
06.07.2017

TV+TEXT: Runesson fyra - Gueorgious gyllene avslutning

Orientering
Johan Runesson gjorde karriärens bästa VM-lopp och slutade fyra, 16 sek från bronset. "Klart de sekunderna kommer att svida, men jag gjorde verkligen mitt bästa", säger Johan. Vinnare blev Thierry Gueorgiou, som nu ska jobba för svenska landslaget.

Thierry Gueorgiou är världens genom tiderna bäste herrorienterare. 2003 tog han sitt första VM-guld på medeldistans.

I dag kom hans åttonde på favoritdistansen, och detta i karriärens sista individuella VM-start. 1 augusti börjar Gueorgiou att jobba som assisterande förbundskapten för det svenska laget:

- Jag har känt en stor press under hela våren. Jag har väldigt mycket erfarenhet, men har verkligen fått jobba hårt för att få tillbaka den fart som krävs för att kunna nå hela vägen, säger Gueorgiou som tillsammans med Annika Billstam om ett par veckor kommer att få sitt första barn:

- Jag har vetat att oavsett hur det går i det här loppet kommer detta att bli min bästa sommar någonsin. Nu känns det verkligen helt fantastiskt, säger en överlycklig världsmästare som vann 25 sekunder före schweizaren Fabian Hertner.

Bronset gick till ukrainaren Oleksandr Kratov.

Bäste svensk blev Johan Runesson som slutade fyra, 16 sekunder från bronset.

- Jag är nöjd med mitt lopp. Framför allt den första halvan är riktigt bra. Men mot slutet kommer det fyra-fem tiosekundersmisstag. Men på det stora hela är det väldigt bra. Jag är mest nöjd med att jag höll ihop loppet trots att jag gjorde några missar, säger Runesson.

Hur ser du på att du är så nära ett brons?

- Det är klart att de här 16 sekunderna kommer att svida. Men jag tog verkligen ut mig och gjorde mitt bästa. Jag har gjort allt jag kan, säger Runesson.

Näst bäste svensk var Gustav Bergman som efter en lite knackig start gjorde en mäktig avslutning och klättrade upp till sjätte plats, bara två sekunder bakom Runesson.

För tredje svensken, Albin Ridefelt, slutade dagen med 18:e plats.

Resultat, VM, långdistans, herrar: 1) Thierry Guoergiou, Frankrike, 33.12, 2) Fabian Hertner, Schweiz, +0.25, 3) Oleksandr Kratov, Ukraina, +0.30, 4) Johan Runesson, Sverige, +0.46.

Övriga svenska placeringar: 6) Gustav Bergman, +0.48, 18) Albin Ridefelt, +3.59.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg var snabbast på landslagstest i sprint på fredagskvällen.
Hanna Lundberg och Tove Alexandersson i sekundfight
Gustav Bergman flyger mot seger på landslagstest i sprint på Söder i Stockholm.
Gustav Bergman övertygade på sprinttest i Stockholm
240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
Fler nyheter