Svensk Orientering logotyp
14.07.2017

Två svenska medaljer på långdistansen: "Det här man har drömt om"

Orientering
Simon Imark fick silver och Simon Hector ordnade ett brons när långdistansen avgjordes på JVM i Tammerfors. Golsäter snubblande nära en pallplats.

Simon Imark, som tidigare under veckan kom trea på medeldistansen, följde under fredagen upp detta med ytterligare ett medaljlopp. Imark ledde långdistansen vid den första radiokontrollen men lyckades i slutändan inte riktigt ro på hemmalöparen Olli Ojanaho. Silver till Imark som innan årets mästerskap i Tammerfors som bäst slutat femma i JVM-sammanhang.

Du gör ditt livs mästerskap.

– Ja det känns askul att få till det så bra, säger Simon Imark.

Han var nöjd med sitt lopp och gjorde fram till banans rejäla långsträcka inga misstag alls.

– Det är det här man har drömt om när man har kört de där tuffa vinterpassen, säger han.

Även Simon Hector tog medalj. Det blev ett brons i Snättringe-löparens sista individuella JVM-start någonsin.

– Det var ett bra lopp. Jag kände mig inte enormt explosiv, men ganska segstark om man får säga så. Jag kunde tugga på i ett okej tempo hela vägen, säger Simon Hector.

Hector fick en tuff inledning på JVM då han slutade på fjortonde plats i medeldistansloppet. Med det i bakhuvudet var han lite extra glad över dagens framgång.

– På ett emotionellt plan är det ju väldigt stort. Det känns bra att få klara av det. Det är riktigt härligt.

Även på tjejsidan såg det länge ut att kunna bli svensk medalj. Först när JVM-drottningen Simona Aebersold, som startade trea från slutet, gick i mål som världsmästare petades Linnéa Golsäter ner från prispallen. Svenskan slutade på fjärde plats, ungefär en halv minut från bronset.

Imorgon avslutas JVM i Tammerfors med stafetter.

Resultat, Långdistans, JVM, Tammerfors, Finland

Damer
1) Simona Aebersold, Schweiz, 56.03, 2) Veera Klemettinen, Finland, +3.14, 3) Sofie Bachmann, Finland, +6.49.
Svenska placeringar: 4) Linnéa Golsäter, +7.20, 19) Sanna Fast, +11.18, 26) Lisa Jonsson Nordin, +13.04, 38) Isa Envall, +15.40, 42) Emma Hagrot, +16.27, 45) Vilma von Krusenstierna, +17.16.

Herrar
1) Olli Ojanaho, Finland, 1.05.11, 2) Simon Imark, Sverige, +0.43, 3) Simon Hector, Sverige, +0.56.
Övriga svenska placeringar: 11) Henrik Johannesson, +4.32, 14) Isac von Krusenstierna, +5.00, 16) Jesper Svensk, +6.29, 25) Anton Forsberg, +10.46.